Здраве

22 Април 2013

1546

Животът днес

Диабет и подрастващи – трудният, но възможен път

Д-р Рени Колева

Захарната болест е второто по честота хронично заболяване в детската възраст след бронхиалната астма. Честотата му нараства както в световен мащаб, така и у нас. Очаква се най-голямото увеличение да е сред децата под 5-годишна възраст – следователно все повече деца ще „преминат” по трудния  път на пубертетната възраст заедно с диабета. Юношеството се характеризира с промени в тялото, развитие на полови белези, репродуктивна способност и изграждане на социално зряла личност.

Бурята в съзряването на фона на изключително лабилния детски диабет е изключително предизвикателство както за детето и семейството, така и за лекуващия екип. Непрекъснато балансиране между укротяване на гликемичния контрол без нарушаване на свободите и правилата. Съпреживяване на физиологичните, медицинските и емоционалните проблеми на фона на разумното равновесие между безопасността и експериментирането.

Търсене и намиране на собствената личност, прекрачване извън домашния праг заедно с променящия се родителски надзор. Реална е и опасността младите хора дълго време да „останат” със статут на деца за своите родители поради семейните страхове - къде и колко са възможностите на подрастващия.

Възможностите – съвременни инсулини, приложени заедно с лесно разбираеми и приемливи стратегии за лечение: здравословно хранене, ежедневна двигателна активност, достатъчно сън и самоконтрол. Високотехнологичното общество, в което живеем, все още не е намерило силата, която да излекува захарната болест. Но е открило и усъвършенствало средство за замяна на липсващия хормон – инсулина.

Успяло е да регулира най-желаното му действие – намаляване на кръвната захар, и най-нежеланото – хипогликемията. Рамката, наречена добър метаболитен контрол, нормален растеж и развитие, е изключително гъвкава благодарение на многократните инсулинови инжекции. Уменията за оценка на кръвната захар, време и интензивност на спорт и подходящ хранителен режим правят достижими целите на гликемичния контрол: гликиран хемоглобин под 7,5% за деца, под 7% за младежи, а защо да не е и най-доброто – НbА1с 6-6,5%.

Изчислено е, че захарната болест „изяжда” 10-20% от денонощието на пациентите. Как може, въпреки тази „кражба на време” от страна на съдбата, животът да не се различава от този на връстниците? Желанията на всички деца са да имат вълнуващ живот и да достигнат мечтите си. Споделяме няколко съвета, които се надяваме да ви помогнат за преодоляване на различните предизвикателства.

Няколко съвета към „тийн” възрастта

Физическа активност

Абсолютната забрана е глупава, по-добре се научи кога, как, колко и къде, защото движението е средството, което ни прави по-привлекателни.
• Кога – уместно е по едно и също време на деня.
• Как – измери кръвната захар преди старта, непосредствено след финала и няколко часа след спорта. Намали инсулиновата доза преди и след двигателната активност.
• Колко – на всеки 1 час спорт допълнителен прием на 1 хлебна единица.
• Къде – по-добре с приятели. Промени инжекционното място в зависимост от това кои мускули ще се натоварват най-много. Измери кръвната захар преди лягане, мускулите имат нужда от енергия 8-10 часа след спиране на спорта.

Тегло
Няма идеално тегло, има норми според пол, възраст и
ръст, защото теглото е фактор и  критерий за растежа и развитието.
• Наднормено тегло
o поговори с лекаря си как да промениш храненето
o помисли дали не прекарваш продължително време пред компютъра
o възможно ли е да не използваш асансьор
• Поднормено тегло
o Имаш ли намален апетит
o Поставяш ли достатъчно инсулин
o Психологични проблеми

Парти
Едно от най-вълнуващите преживявания за „тийн” възрастта, но прецени кога, как, колко и къде.
• Кога – съобрази продължителността и времето с типа на хранене и инсулиновия режим.
• Как – най-добре с приятели. Вземи инсулин, глюкомер и 15 г захар.
• Колко
o Tанцувай колкото искаш, но на всеки 1 час приемай сандвич.
o Прецени количеството и вида на алкохола.
o Цигари, наркотици!? - непремерен риск!
o Измервай кръвната захар на всеки час.
• Къде – най-добре се прибери у дома. Стопът поради дерайлиране на захарната болест и спирката, наречена болница, не са желани.

Пътуване
Чудесна възможност за забавления, проверка на знанията и уменията, но прецени кога, как, колко и къде.
• Кога – винаги, когато имаш възможност.
• Как – най-добре с приятели. Вземи инсулин, глюкомер, тест-ленти, 15 г захар и сандвич. При пътуване със самолет носи документ за инсулина и инжектиращото устройство.
• Колко –  предварително планирай продължителността на излизането извън дома.
• Къде –  ако пътуваш с преминаване в различни часови пояси, предварително обсъди с твоя лекар промяната на дозите и часовете на поставяне на инсулина.

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 50