Здраве

15 Ноември 2017

Петър Галев

През 2017 г. Световният диабетен ден беше фокусиран върху жените с това заболяване. Според медицинските статистики рискът от сърдечносъдови усложнения при жените със захарна болест е 10 пъти по-висок в сравнение с опасността при мъжете.

Отделна, но много важна тема, е т.нар. гестационен диабет,

т.е. повишени нива на кръвната захар, установени за първи път по време на бременност. Такъв тип диабет увеличава рисковете и за бременната, и за плода. Затова е важно всяка жена да знае още преди зачеването дали има проблеми с кръвната захар, защото в някои случаи се оказва, че не става въпрос за гестационен диабет, а за неустановено преди това заболяване. Съвременната медицина препоръчва всяка жена, независимо от възрастта, която има наднормено тегло или затлъстяване, високо кръвно налягане и/или родственици с диабет, да си направи изследвания за установяване на нарушен глюкозен толеранс (предиабет) и за диабет.

След забременяване редовните кръвни изследвания и консултации са задължителни, както за жените с предварително установен диабет, така и за тези, при които отклонения в кръвната захар се регистрират за първи път в хода на бременността. Целта е да се реагира превантивно и да се предотвратят възможни усложнения.

По принцип диабетът не е пречка за износване и раждане на здраво дете. Но се изискват особено внимание, специален режим на хранене и движение, по-чести консултации с гинеколога и ендокринолога, стриктно спазване на предписаното лечение. Много често при бременните диабетички се налага приложение на инсулин, независимо как са били лекувани преди зачеването. Когато кръвната захар не може да се контролира адекватно с обичайните инжекции, на бременните се отпускат модерните инсулинови помпи, които автоматично и изключително прецизно определят моментната нужда от медикамента и го дозират адекватно.

Възможни усложнения за бременната и плода

Кратки тестове помагат на бременната да се ориентира дали е в риск от развитие на диабет

Ако диабетът или гестационният диабет не бъдат установени своевременно и контролирани активно, рисковете за бременната и за бебето се увеличават значително. Възможно е такива бременни да развият тежка хипертония, прееклампсия и еклампсия. По отношение на плода заплахите включват по-чести вродени малформации, тегло над 4 кг., преждевременно раждане, повишен риск от родова травма, необходимост от интензивни грижи след раждането, развитие на затлъстяване и захарен диабет на по-късен етап от живота.

Друг риск пред бременните жени е износване на плод на фона на нарушена функция на щитовидната жлеза. Тиреоидните хормони от майката имат решаваща функция за правилно формиране на мозъка на бебето. Когато тези хормони са в недостатъчно количество, може да се получи различна степен интелектуален дефицит при детето. Създадени са кратки и ясни тестове с няколко въпроса, по които всяка жена може да се ориентира дали е в рискова група за нарушена тиреоидна функция, което налага изследване на TSH – тиреостимулиращия хормон.

Извън бременността, при жените най-сериозният риск от диабета си остават сърдечносъдовите усложнения – увреждане на кръвоносните съдове, развитие на генерализирана атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето с най-тежка остра проява миокарден инфаркт и на мозъчносъдова болест с крайната ѝ фаза – мозъчен инсулт.

Тези рискове налагат не просто да се контролира кръвната захар, но да има комплексна оценка и контрол на всички рискови фактори.

Точно затова Българското научно дружество по ендокринология и германската фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм започнаха информационна кампания под мотото „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си“. Още повече вече има доказано лекарство срещу диабет, което наред с понижаването на кръвната захар, пази сърдечносъдовата система от усложнения. Медикаментът на Бьорингер Ингелхайм е достъпен и за българските пациенти. 

Сподели във Facebook