Здраве

14 Ноември 2017

Петър Галев

В целия свят на 14 ноември се говори за диабета. Защото това заболяване отдавна придоби глобален характер и взима все повече жертви, дори и във високоразвитите държави.

В България установените от лекарите пациенти с различните видове диабет са около 500 хиляди. Но по думите на проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското научно дружество по ендокринология, има сериозен брой диабетици (30 до 50 %), които дори и не подозират за заболяването си. Това е така, защото е възможно заболяването дълго време да протича без драстични прояви. И ако хората не си правят профилактични изследвания, е напълно възможно да попаднат в болниците с някое от късните и/или тежки усложнения на диабета. А те са инвалидизиращи и животозастрашаващи. Като основният риск за живота идва от уврежданията, които диабетът предизвиква в големите кръвоносни съдове, захранващи сърцето и мозъка.

Точно заради това Българското дружество по ендокринология, съвместно с фармацевтичната компания Бьорингер Ингелхайм организират информационна кампания: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си“.

Инфографиката показва каква е връзката между захарния диабет и сърцето

Мнозина се питат защо толкова години след откриването на инсулина и на пероралните антидиабетни средства това заболяване не само не отстъпва, но взема все по-предни позиции в статистиките за смъртността.

Днес отговорът се знае! Понижаването на кръвната захар при диабет е изключително важно, но не е достатъчно за дългосрочното съхраняване на здравето и предотвратяване на преждевременна смърт. Проф. д-р Цветалина Танкова е категорична, че така наречената „глюкоцентрична теория“ в медицината по отношение на диабета вече не е актуална. Т.е. отдавна целта на лекарите не е просто кръвната захар да влезе в нормалните стойности. Генералната цел е да се намали сърдечносъдовият риск, свързан с диабета и – разбира се – да не се допускат другите типични усложнения по отношение на зрението, бъбречната функция, периферната нервна система.

Всъщност, с откриването на мощните средства за намаляване на високите нива на кръвната захар при пациентите с диабет, острите усложнения на заболяването като диабетната кетоацидоза бяха сведени до минимум. След това постепенно науката разкри тясната връзка между диабета, хипертонията, атеросклерозата, инфаркта, инсулта, сърдечната недостатъчност, тромбоемболизма в различни органи. Затова вече за захарната болест се говори като за еквивалент на сърдечносъдово заболяване.

Неслучайно големите лекарствени агенции – FDA в САЩ и ЕМA в Европа, които регистрират и разрешават употребата на всички медикаменти, вече изискват производителите на лекарствата срещу диабет да доказват какъв е ефектът им върху сърдечносъдовата система. За повечето медикаменти той е неутрален, т.е. те нито влошават, нито подобряват сърдечната функция. По света имаше и молекули, които бяха оттеглени заради неблагоприятно влияние върху сърцето и съдовете.

проф. Анна-Мария Борисова и проф. Цветалина Танкова на пресконференция за диабета

Но през 2015 г. международната ендокринологична общност прие като революционна новината, че голямо международно научно изследване по най-строгите критерии е завършило с доказателството, че за първи път е създаден медикамент срещу диабет, който едновременно с ефективния контрол на кръвната захар, пряко подобрява сърдечносъдовите показатели. Лекарството е на германската иновативна фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм, която успя своевременно да го осигури и за българските пациенти.

Сърдечно-съдови заболявания при захарен диабет тип2

С днешна дата лекарите са категорични, че всеки трябва поне веднъж годишно да изследва кръвната си захар на гладно. И ако е повишена, да направи допълнителни изследвания и консултации.

Като профилактика на диабета се препоръчва поддържане на нормално тегло, рационално хранене с изобилие от плодове и зеленчуци, двигателна активност поне по 30 минути на ден до степен на леко задъхване.

А при хората с установен диабет, вече не е достатъчно да вкарат кръвната захар в нормата. Целта е всички показатели, имащи отношение към сърдечносъдовото здраве да се проследяват и коригират: артериално налягане, холестерол и триглицериди, креатинин и урея, пикочна киселина, С-реактивен протеин. За хората със захарна болест храненето и движението също са от решаващо значение.

Проф. Цветалина Танкова е категорична, че дори на фона на диабет, човек може да живее дълго и пълноценно, ако се проследява при добър специалист, спазва неговите предписания, но и активно съдейства за запазване на собственото си здраве.

 

Сподели във Facebook