Здраве

3 Февруари 2014

12162

Животът днес

Дихателните нарушения по време на сън носят рискове


С доц. Диана Петкова от Клиниката по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Марина”, Варна, разговаря Галина Спасова


- Доц. Петкова, може ли човек да установи, че докато спи, има някакви нарушения в дишането?
- Първо искам да отбележа, че нарушенията на дишането по време на сън са сравнително често срещани. Те се разпознават малко по-трудно от самите пациенти, особено ако не отдават значение на определени признаци, проявяващи се в ежедневието. Никой не ходи на лекар (особено в България!), ако се чувства уморен и недоспал. По нашите географски ширини подобни оплаквания имат друга трактовка. Когато обаче човек се поинтересува и почете повече за нарушенията на дишането по време на сън и огледалните симптоми, които се проявяват през деня, тогава се търси специалист и лечение. Обикновено човек първоначално, понеже е свикнал с години да търпи последствията от лошия сън, трудно осъзнава наличието на това заболяване. Най-често брачният партньор забелязва, че пациентът спира да диша през нощта или има затруднено дишане, равномерно хъркане, движи си крайниците. Особено когато периодите на спиране на дишането продължат по-дълго време, внимателният партньор обръща внимание, защото е плашещо. Физиологично нормално е спиране на дишането до 10 сек. Всяко по-продължително спиране на дишането е признак за болестно състояние.

- Това наблюдават близките, а самият болен какво чувства?
- На първо място – както вече споменах, дневна умора и сънливост. Той има чувството, че е спал достатъчно дълго, но това не го е ободрило. Събужда се с главоболие, недоспал, има желание отново да се върне в леглото - въпреки че може да е спал дори 12 часа през нощта. Понякога има нощни изпотявания, по-чести позиви за уриниране поради рязка промяна на налягането в гръдната и коремната кухина, без да има някакъв проблем с простатата примерно. Нерядко пациентите имат високо и неконтролируемо с обичайните медикаменти артериално налягане – което се обяснява с нарушенията на дишането по време на сън. Основен симптом при тежките форми е заспиването през деня при необичайни обстоятелства – на работното място пред компютъра, в автобуса. Хората с тежки нарушения имат императивна нужда от сън и не могат да я преодолеят, да се преборят с нея, особено когато изпълняват някакви монотонни действия. При шофьорите това е възможно да стане при продължително пътуване по магистрала. Става въпрос за секундно неконтролируемо заспиване, което може да продължи и повече.

- Всъщност, макар и неглижирани, тези състояния носят непосредствена опасност...
- Очевиден е рискът от злополуки, особено при хора с предполагащи това професии – примерно хирурзи, локомотивни машинисти, ръководители на полети, шофьори.  Опасността нараства особено при извършване на продължителни еднообразни действия. За да стане по-ясно, ще посоча данни - 45% от пациентите със сънна апнея могат да заспят, докато чакат на червен светофар. Напълно неконтролируемо. А сънната апнея е  най-честото дихателно нарушение по време на сън. Освен риска от произшествия това състояние създава повишена опасност от мозъчни и сърдечносъдови инциденти.

- Кои групи пациенти са най-застрашени и има ли лечение?
- По-често от такива нарушения страдат мъжете. И при жените след менопаузата проявите на дихателни нарушения по време на сън зачестяват. Що се отнася до възрастта – най-често след 40-годишна възраст диагностицираме такива нарушения, но това в никакъв случай не означава, че по-младите хора  не страдат от тях. Нарушения на дишането по време на сън наблюдаваме и при деца – смята се, че те са причина за внезапната детска смърт например. Няма възраст извън риск. Ако човек има подобни прояви и смущения, най-добре е да се консултира със специалист, който има квалификация в диагностика и лечение на нарушенията на съня.


Хубавото напоследък е, че в резултат на по-добрата информираност на гражданите, а и на лекарите също, такава помощ се търси. И при доказване на сънна апнея – има чудесен лечебен метод, чрез който се контролират симптомите. Пациентът използва апарат, който подпомага дишането по време на сън, нещо като дихателна протеза, която държи дихателните пътища отворени и симптомите отзвучават – различно бързо в зависимост от степента на заболяването. У нас обаче от НЗОК не се поемат разходите нито за диагностика, нито за лечение. Цената на апаратите за вентилация варира, но за българския стандарт на живота е твърде висока. Единствено в нашия център е възможно ползването на апарат под наем, но то е заради програма, финансирана от Швейцария.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86