Дините вече превземат сергиите, което само може да радва любителите на здравословното хранене. Въпреки че са сладки, те съдържат минимално количество калории – 38 на 100 грама. Затова може спокойно да се употребяват, без опасения, че ще навредят на фигурата ни. Дори с помощта на дините може да свалим някой килограм, защото те извеждат излишните течности от организма. Специалистите обаче предупреждават, че не бива да се консумира повече от 1,5 кг диня на ден, за да не се сблъскаме с хранителни разстройства. Освен това нарязаната диня може да се съхранява в хладилника не повече от 2 дни.

Но ако спазваме тези правила, динята ще донесе само ползи на здравето ни. Какви са те:

Бори се с депресията

Сама по себе си динята се асоциира с топлите летни дни и навява спомени от безгрижното детство. Разбира се, само това няма да помогне хората да се справят с депресията. Във всеки 100 г от плода се съдържа половината от необходимата дневна норма на магнезий, което намалява емоционалното напрежение, успокоява, регулира режима на сън и бодърстване, подобрява концентрацията. Освен това динята може да повдигне настроението, благодарение на съдържащата се в нея аминокиселина цитрулин.

Пречиства организма

Всички знаят, че динята има мочегонно действие, затова пречиства организма от опасните токсини.

Укрепва имунната система

Сокът от диня е една от най-популярните напитки сред спортистите. Причината е, че той е богат на фолиева киселина, която укрепва имунната система и помага за трупане на мускулна маса.

Афродизиак

Ликопен, бета каротин, цитрулин – всички тези компоненти засилват сексуалното влечение при хората и подобряват дейността на органите в малкия таз, защото регулират кръвообращението.

Сподели във Facebook