Лекарите съветват да се пият по 6-8 чаши вода на ден. Много хора обаче не се съобразяват с препоръката, а обезводняването на организма може да доведе до хронична умора, световъртеж, загуба на концентрация и различни здравословни проблеми. Отразява се обаче и върху еластичността на кожата ни. За да проверите достатъчно ли вода пиете, ще ви помогне прост тест. Стиснете кожата върху обратната страна на дланта си с палец и показалец и изчакайте няколко секунди, след което я пуснете. Ако тя веднага се изравни, всичко с тургора на кожата ви е наред. Ако обаче това не се случи, значи организмът ви е обезводнен.

Нивото на хидратиране на организма ви може да се определи и по цвета на урината. При хората, употребяващи достатъчно вода, тя е светла, прозрачна и без миризма. При заплашените от обезводняване е тъмно жълта и със силна миризма.

Според специалистите нивото на хидратация и тургорът на кожата може да се постигнат не само с вода, а и с други напитки като чай, плодови и зеленчукови сокове, безалкохолни коктейли. Важно е обаче да не се прекалява със захарта и калориите.

Ако се окаже, че организмът ви е обезводнен, не бързайте да увеличавате рязко количеството на водата, която пиете. Прекаляването също може да навреди на здравето ви. Постепенно стигнете до препоръчваната доза от 6-8 чаши на ден.

Сподели във Facebook