Здраве

19 Октомври 2020

Животът днес

До една трета от хората вярват, че SARS-CoV-2 е създаден в лаборатория в Ухан и е част от глобалния план за ваксиниране, а се разпространява чрез 5G мрежата, установиха британски специалисти. Тези заблуди са опасни, твърдят учените, защото намаляват доверието във ваксините, а това пречи битката с пандемията да бъде доведена до успешен край.

Теорията, че коронавирусът е изкуствено създаден в лаборатория, а след това случайно се е оказал извън нея, беше огласена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Въпреки че не беше подкрепен от никакви доказателства, този мит допадна на много хора и бързо се разпространи. И преди учените се опасяваха, че дезинформацията ще доведе до компрометиране на ваксините и това ще помогне на вируса, но сега те получиха потвърждение, че страховете им са били основателни.

Изследователи от университета в Кеймбридж използваха данни от допитване, проведено сред населението на САЩ, Великобритания, Ирландия, Мексико и Испания. Участниците в проучването трябвало да оценят достоверността на едни или други твърдения за COVID-19, в това число и на няколко конспиративни теории. Въпреки че болшинството от хората смятали организираните заговори за неправдоподобни, не били малко и тези, които вярвали в тях.

Най-убедителна се оказала теорията, че вирусът е разработен в лаборатория в Ухан. Около 23% от жителите на Великобритания и САЩ вярвали в нея и я смятали за достоверна информация. В Ирландия 26% от хората били убедени в истинността на този мит, в Мексико процентът бил 33, а в Испания – 37.

Много хора смятали, че пандемията е част от плана за глобално ваксиниране. Най-много привърженици тази теория имала в Мексико – 22% от участниците в допитването, в Ирландия и Испания те били 18%, а във Великобритания – 13%.

Тези, които смятали, че коронавирусът се разпространява чрез 5G мрежата, се оказали по-малко – 16% в Мексико и Испания, 12% в Ирландия и 8% във Великобритания и САЩ.

Според авторите на изследването правителствата и технологичните компании трябва не само да опровергават фалшивите теории, а и да търсят пътища за повишаване на грамотността на населението в областта на цифровите средства за масова информация. В противен случай създаването на ефективна ваксина може да се окаже недостатъчно, смятат специалистите.

Сподели във Facebook