Здраве

4 Февруари 2023

Животът днес

Ако не предприеме незабавни решителни действия, Европа ще увеличи с повече от 24% броя на загубените от рак човешки животи до 2035 г. За да предотврати това, ЕС трябва да се освободи от тютюна, предупреждава Европейската мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP) по повод на Световният ден за борба с рака, 4 февруари. Коалиция за живот без тютюн е българският й член.

Нови препоръки за преодоляване на раковите заболявания, включващи мерки за постигане на среда без тютюнев дим, за постигане на европейско поколение без тютюн до 2024 г. обеща Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес. „Чрез Европейския план за победа над рака ние се ангажирахме да направим истинска промяна за пациентите с рак и техните семейства, за всички европейски граждани“, заяви Кириакидес при откриването на Конференцията за борба с рака и премахване на неравенствата в грижите за онкологичните заболявания, проведена в Стокхолм.

Ракът остава сериозна заплаха, засягаща живота на европейците, сочат данните на ENSP. Подобренията на социалните условия, развитието на здравеопазването и благосъстоянието на континента доведоха до увеличаване на продължителността на живота на населението. Днес Европа е дом на една десета от световното население, но в нея е и една четвърт от случаите на рак в света, което сериозно уврежда живота на засегнатите и техните семейства и оказва голям натиск върху здравните и социални системи и икономики на държавите-членки.

Европейският план за победа над рака показва, че Европа спешно се нуждае от обновен и ефективен ангажимент за превенция на рака, лечение и грижи, който идентифицира нарастващите предизвикателства и създава възможности за преодоляването им, включително развитието на грижите за болните. Европейският план за победа над рака и Мисията за борба с рака са отговорът на ЕС за подобряване на живота на европейците чрез превенция, ранно откриване, лечение и подобряване качество на живот на пациентите с рак и техните семейства, припомнят от ENSP.

Добре документирано е, че употребата на тютюн е тясно свързана с редица злокачествени заболявания. В тютюневия дим се съдържат над 60 канцерогена, които водят до развитие на рак в белите дробове и най-малко на 16 други места в човешкото тяло. 27% от всички видове рак се дължат на употребата на тютюн. Това е водеща причина, която може да бъде предотвратена. Чрез премахване на всякакви форми на употреба на тютюн и никотин, девет от всеки десет случая на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати. Последните данни също така показват, че особено в по-младите възрастови групи ракът на белия дроб е една от водещите форми (на първо място при мъжете, на второ място при жените, след рака на гърдата).

При рак незабавно спрете употребата на тютюн и никотин!

По-добре късно, отколкото никога. Скринингът и/или диагностицирането на рак, особено на белите дробове, е момент на „отваряне на очите“. Тогава може успешно да се представят на пациентите доказателствата, че тютюнопушенето води както до възникването, така също и до по-неблагоприятни резултати от лечението на раковото заболяване. И да им се помогне да осъзнаят, че могат да помогнат за подобряване на ефективността на лечението и да подобрят цялостно здравето си чрез приемане на подкрепа за отказване от тютюнопушене, по програми, базирани на доказателства.

Пушачи, заболели от рак, имат намален терапевтичен отговор, повече рецидиви и повечеусложнения при лечението, включително проблеми със заздравяването на рани, инфекции, сърдечносъдови усложнения и развитие на вторично злокачествено заболяване.

За поколение без тютюн в Европа!

Постигането на Европа без тютюн е един от основните приоритети на Европейския план за победа над рака. Европейската комисия е решена да предложи и подкрепи действия за постигане на „Поколение без тютюн’, при което по-малко от 5% от населението употребява тютюн до 2040 г. и така да намали тежестта от заболяванията, причинени от тютюнопушенето, включително рак.

Това ще бъде постигнато чрез стриктно прилагане/преразглеждане на законодателството на ЕС за контрол на тютюна и адаптирането му към новите развития и пазарни тенденции, включително по-строги правила за новите продукти, които се очакват и тази година.

В съответствие с приоритетите на Европейската комисия, Европейската гражданска инициатива „Околна среда без тютюн и първото европейско поколение без тютюн до 2030 г.“, ръководена от No Fumadores и ENSP, стартира на 26 януари 2023 г., като форма на участие на гражданите в създаването на европейски политики. Подписи от България се събират на tfe-bg.ensp.network.

За повече информация: Д-р Гергана Гешанова, Председател на УС, Коалиция за живот без тютюн, тел. 0882 37 4000, ggeshanova@gmail.com.

Сподели във Facebook