Здраве

3 Февруари 2014

1679

Животът днес

Факторите, които обуславят затлъстяването при децата

Затлъстяването при децата в САЩ започва в предучилищна възраст, а близо половината от 14-годишните американчетата с наднормено тегло вече са били дебели на 5 години, сочи ново изследване. Според проучването децата, които са били с наднормено тегло в забавачката, са четири пъти по-застрашени от затлъстяване в четвърти клас в сравнение с децата с нормално тегло.

Учените са работили с данни за деца, участвали в проучване в забавачките през 1998 и 1999 година.
„Изследването на наличието на наднормено тегло на такава ранна възраст и еволюцията му би могло да даде информация за естеството на тази епидемия, за най-опасната от тази гледна точка възраст и за най-застрашените от затлъстяване групи”, обяснява Солвейг Кънингам, професор във Факултета по обществено здраве при Университета Емъри в САЩ и основен участник в проучването. Според авторите, които се основават на Индекса за детска телесна маса, установен от Федералните центрове за контрол и превенция на болестите, над 12,4% от американчетата постъпват в забавачките вече затлъстели, а други 14,9% са с наднормено тегло. Ръстът на затлъстяване впоследствие се увеличава, достигайки до 20,8% при децата на средна възраст от 14,1 години. Най-голям процент с наднормено тегло на 14 години има сред чернокожите деца (17%), следван от испаноговорящите (14%). При белите деца и онези от останалите раси този ръст е едва 10 %. Децата, произхождащи от най-богатите семейства, са най-малко склонни към напълняване в предучилищна възраст в сравнение с всички останали социално-икономически групи, сочи изследването.

Децата между 5 и 14 години, произхождащи от най-бедните семейства от групата, са най-застрашени от затлъстяване - 25,8%. Родените с тегло над 4 килограма деца, които са били със свръхтегло в предучилищна възраст, са с най-голяма опасност да станат дебели, преди да навършат 14 години, показват резултатите от проучването. Близо 36% от децата, напълнели преди 14-годишна възраст, са били родени с тегло над 4 килограма. „Разполагаме с индикации, според които някои фактори преди раждането и през първите пет години от живота на детето играят важна роля за напълняването”, заявява проф. Кинингам. Според нея усилията за превенция трябва да бъдат насочени към малчуганите, предразположени да станат дебели на по-късна възраст.

Според статистиката над 22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло и 5 милиона страдат от затлъстяване. Данните от европейския проект „Диогенес” показват, че България е сред първите шест страни в Европа по разпространение на затлъстяването.

У нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло. „Важен принцип при храненето е - кралска закуска, обяд за богаташи и вечеря на бедняци”, съветва проф. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. „За България кралската закуска трябва да включва млечни продукти – сирене, прясно, кисело мляко, краве масло, плод. За деца, които са предразположени към затлъстяване, се препоръчва пълнозърнест хляб, но за хора със стомашни проблеми се препоръчва бял хляб. Ние анатемосахме баниците, но няма нищо лошо в това един ден за закуска да има хубава баница", казва проф. Ханджиев. По думите му затлъстяването се очертава като изключително важен социален и медицински проблем. Световната пандемия от болестно свръхтегло води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдови, метаболитни и много други заболявания.
 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86