Полезна или вредна е флуорната профилактика - този спор датира отпреди век, пише в профила си в CredoWeb акушерката 

Анелия Стойчева – акушерка по професия, инструктор по предродилна подготовка, създателка, авторка и водеща в Училище за родители “Мисия Мама“.

Анелия Стойчева, инструктор по предродилна подготовка, създателка, авторка и водеща в Училище за родители “Мисия Мама“.

В статията си тя изяснява основните начини, по които човешкият организъм си доставя флуор:

Ендогенни методи/ през устата с поглъщане /

• Флуориране на водата, който начин среща силна подкрепа в много развити държави;
• Флуоризиране на солта – прави се в Швейцария, Франция,Коста Рика, Колумбия, Унгариям
• Флуоризиране на млякото - застъпен Китай, Великобританиям
• Естествено флуоризирани минерални води;
• Таблетки под формата на натриев флуорид от 0,25mg, 0.50mg I 1.0mg.; Те са популярни в държави, които не флуорират питейната вода, / Aмериканската дентална асоциация не препоръчва прием на таблетки от деца до 1 годинка/;
• Хранителни добавки, включително адаптирани бебешки млека.

 

Профилактика на зъбния кариес на майката и детето

Екзогенни методи /локални без поглъщане/

• Флуорни пасти за зъби;
• Разтвори и води за изплакване на устата;
• Флуорни лакове и гелове за апликация, прилагани в стоматологичните кабинети.

профилактиката с флуор е ефикасна, само ако се осигури максимално време присъствие на флуорни йони около емайла и то в ниска концентрация

В храната се съдържа в крайно недостатъчни количества флуор

 Изключение правят ябълките, чая, кожата и костите на рибата, обяснява Анелия Стойчева. Флуорът се абсорбира  в стомаха и тънките черва. Калцият, магнезият и алуминият могат да намалят всмукването му от 90% на 60% . Това не важи за млякото, даже напротив. Чрез флуоризираното мляко абсорбцията на флуора се засилва от наличието на ензима казаин.

Има различни начини, с които да осигурите профилактичната доза флуор. Важно е внимателно да предвидите как точно, в какво количество ще се приема и се съобразите с теглото и възрастта на детето. Флуорът участва в реминерализацията на детските зъби. Създава защитна повърхност върху емайла и така го защитава и прави по-устойчив. Дневни дози за деца от 3 месеца до 3 години е 0,25mg/ дневно; от 3 до 6 години- 0.5 mg/дневно; деца над 6 години и възрастни до 1mg/дневно. Не бива да се надвишават тези норми, поради риск от флуороза.

Цялата статия на акушерката Анелия Стойчева за ползите и вредите от флуорната профилактика, какво е флуороза, както и други полезни статии за майката и бебето, четете в нейния профил в социалната платформа за здраве и здравеопазване CredoWeb.

Сподели във Facebook