Здраве

18 Февруари 2018

Животът днес

Според специалистите някои от любимите ви продукти могат да предизвикат главоболие, а понякога мъчителното състояние е провокирано от други фактори. Кои са те:

Хранителна алергия

Непоносимостта към някои храни може да се прояви с различни симптоми, в това число и с главоболие. При 25% от хората, страдащи от мигрена, появата на пристъпи е свързана с определени продукти. Трудно е те да бъдат определени, защото са индивидуални, затова всеки сам трябва да установи причинителите и да ги избягва.

Понижена захар в кръвта

Това може да бъде предизвикано от рязко ограничаване в храненето, но възниква и при захарен диабет, когато се стига до хипогликемия. Състояние често е свързано с главоболие.

Обезводняване

Това не винаги означава, че човек пие малко вода. Някои заболявания също са съпроводени със загуба на течности от организма, което води до главоболие.

Недостиг на полезни вещества

Дефицитът на витамини, микроелементи като калий, магнезий, калций и др. може да предизвика главоболие. Неговата връзка с недостига на витамин D вече е категорично доказана.

Употреба на алкохол

Под въздействието на спиртните напитки кръвоносните съдове първо се разширяват, а после се свиват. Вследствие на това се нарушава постъпването на кръв и кислород в тъканите. При по-големи количества алкохол настъпва и обезводняване на организма. Всичко това плюс индивидуалната чувствителност на хората към някои напитки може да стане причина за главоболие.

Продукти, съдържащи тирамин

При продължително съхраняване и обработка в някои продукти се образува вещество, наречено тирамин. Става въпрос най-вече за сирената с плесен, консервираното месо, колбасите, пушените продукти и червеното вино. Те могат да предизвикан главоболие.

Кои храни ще ви помогнат

Сладък чай или кафе

Течностите плюс глюкозата помагат при главоболие. Може да добавите мед, лимон или мента в чая. Те имат успокояващ ефект. Ако главоболието ви е свързано с понижено кръвно налягане, чаша кафе ще ви отърве от дискомфорта. Неслучайно много обезболяващи средства съдържат кофеин.

Джинджифил

Притежава противовъзпалително действие, възстановява тонуса на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението. Малко джинджифил в чая ще тушира главоболието.

Сочни плодове и зеленчуци

Динята се състои от 90% вода. Богати на течности са още краставиците и доматите. Те могат да компенсират недостига на вода, което, както споменахме, води до главоболие.

Риба и морски дарове

Те съдържат полиненаситените мастни киселини омега 3, които помагат в битката с възпалителните процеси, както и с главоболието.

Ядки

Бадемите, кашуто и кедровите ядки съдържат магнезий, който също често присъства в състава на болкоуспокояващите средства. Магнезият подобрява кръвообращението, нормализира кръвното налягане, помага повече кръв и кислород да постъпват в клетките на мозъка, а това намалява главоболието.

Млечни продукти

Млечните продукти са източник на калций, чийто дефицит е свързан с повишеното кръвно налягане, а оттам и с главоболието.

Пълнозърнести храни

Те са богати на витамините от групата В, които влияят положително върху състоянието на нервната система и помагат да се борим с лошото настроение. А често причина за главоболието са преумората и стресът.

Сподели във Facebook