Остеоартрозата е едно от най-разпространените дегенеративни ставни заболявания. За щастие, неговото развитие може да се забави и затова лекарите насочват вниманието на пациентите си към профилактиката. Често обаче страдащите от остеоартроза допускат грешки при опитите си сами да се справят със здравословния си проблем. Предлагаме ви съветите на специалистите, от които ще разберете какво не бива да се допуска и какъв е правилният подход при това костно-ставно заболяване.

Грешка №1

Да се акцентира на обезболяващи средства

В обострен стадий на болестта тези лекарства не може да се избегнат, но да се разчита само на тях е грешка. Нестероидните противовъзпалителни препарати потискат болката и оказват противовъзпалително действие. Лошото е, че те често имат странични ефекти – могат да увредят стомашната лигавица и да причинят проблеми със сърдечносъдовата система, а според някои данни и хрущялната тъкан на ставите.

Решение. Оптималното решение е приемането на системни комплексни средства, като хондропротектори. Тези препарати укрепват ставния хрущял, намаляват възпалението, стабилизират патологичните промени в ставите и дават възможност да се намали и дори прекрати приемът на обезболяващи лекарства. За постигане на максимален ефект се препоръчва продължително приемане на хондропротектори.

Грешка №2

Да се прави лечебна гимнастика до изпитване на болка

Прекаляването с физическите упражнения може само да задълбочи проблемите, защото съществува вероятност болката да е предизвикана от възпаление. Не безопасни при артроза са и някои видове спорт като бягане, скачане и клякане, бързо и продължително ходене (особено по неравен терен), катерене по планини, изкачване на стълбища, особено с тежести в ръцете.

Решение. Препоръчват се специални упражнения за намаляване на болките и увеличаване на обема на движение в поразената става. Лечебната гимнастика трябва да се прави след консултации със специалист.

Необходимо е упражненията да се изпълняват без статично натоварване (в легнало или седнало положение, в басейн), при минимално натоварване на ставата и то да се редува с почивка (15–20 минути натоварване, 5–10 минути почивка). Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на специалист.

При остеоартроза е полезно умерено двигателно натоварване (скандинавско ходене, танци). То укрепва различни групи мускули и помага за забавяне на дегенеративните изменения в хрущялните тъкани на ставите.

Грешка №3

Да се пренебрегва начинът на хранене

При остеоартроза е полезно да се ограничи приемът на продукти от животински произход, които съдържат арахидонова киселина, която се разпада в организма на биологично активните вещества – ейкозаноиди, а те предизвикват възпаление на ставите.

Такъв ефект имат продуктите, съдържащи веществото соланин (черен пипер, яйчен жълтък, картофи), което може да предизвика болка и дискомфорт в ставите.

Решение. Да се приемат повече богати на белтъчини храни (млечни и рибни продукти, елда, фасул, леща), продукти с фибри (ленено семе, овесени или оризови трици) и сяра (аспержи, чесън, лук), необходими за укрепване на костите, хрущяла и съединителната тъкан. Включете в менюто си плодове и зеленчуци, които са богати на витамин C. Той е мощен антиоксидант, особено важен за здравето на хрущялите. Липсата му може да доведе до по-бързото им износване и до засилване на симптомите при остеоартроза. Яжте по-често портокали, грейпфрут, ананас, ягоди, киви, малини, а също и карфиол, броколи, домати.

Грешка №4

Да се избират ортопедични стелки без оглед на индивидуалните особености

При остеоартроза на тазобедрената, колянната и на глезената става се препоръчва използването на специални ортопедични стелки, които поддържат свода на стъпалото и намаляват натоварването на ставите. Неправилно подбраните стелки влошават проблемите.

Решение. Стелките трябва да се избират индивидуално, като се отчитат особеностите на стъпалото. Най-добре е този избор да се прави с компютърна диагностика в специализиран ортопедичен център, на основата на която се моделира оптималната за пациента конструкция на ортопедичните стелки. 

Сподели във Facebook