Гъбичките отварят врата за други инфекции

С д-р Светлана Гоцева, дерматолог в клиники „Торакс”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Гоцева, по какви признаци човек може да се усъмни за гъбички и да потърси лекар?
- Гъбичките представляват много голяма група заболявания. Най-общо казано, при кожните проблеми винаги има обрив, зачервяване, сърбеж, увеличаване на обривите на някои по-нетипични места, в гънките например. Обикновено гъбичките се появяват там, където е по-топло и по-влажно; може да има засягане и промяна на цвета на нокътя, поява на бели и червени петна по тялото. Това са малка част от признаците, които трябва да сигнализират, че би могло да има гъбично заболяване.

- Защо тези симптоми трябва да се приемат сериозно?
- Защото могат да се разпространят, да причинят усложнения, да ангажират по-големи площи от тялото, да бъде по-трудно лечението след това. Така че трябва навреме да се реагира. Примерно едно засягане на скалпа, на косъма при малки деца от гъбична инфекция може да доведе до трайно опадане на косъма, което е много тежък симптом и след това няма как да се възстанови косата. И това е само един от многото примери. Изключително се подценяват признаците на засегнати от гъбички нокти. Лятото, когато обувките са открити, виждаме на улицата възрастни хора с много разрушени нокти. Това не е просто некрасиво, козметичен дефект, гъбичките отварят врата за други инфекции, много по-тежки - като червен вятър например.

- Мнозина смятат, че гъбичките по ноктите на краката са нещо нормално за напредналата възраст.
- Има много предразполагащи фактори за развитие на гъбични заболявания. Както казах, гъбичките обичат топла, влажна среда и при изпотяване се развиват в гънките при по-пълни хора. Благоприятни условия създават и някои заболявания, понижаващи имунитета, при бременност също не са редки. Напоследък с появата на нови болести като СПИН, честата употреба на антибиотици, на кортикостероиди, цитостатици, лекарства за лечение на рак и други болести предпоставките за развитие на гъбични инфекции нарастват.

Спортуването, посещението на басейни, лошата лична хигиена не бива да се пропускат като предразполагащи условия за гъбични заболявания. За възрастта - ако конкретно говорим за гъбични заболявания по ноктите, обикновено това е една много бавна инфекция. И голяма част от хората се заразяват като деца, но тя много бавно прогресира и постепенно засяга и разрушава нокът по нокът. Понякога се стига до тотална деструкция на всички нокти на краката и даже се прехвърля върху ноктите на ръцете. Също така обикновено при по-възрастните хора е отслабен имунитетът.

- Възможно ли е да се предпазим от гъбична инфекция, особено в места като сауни, басейни?
- Там не трябва да ходим боси – в хотелски стаи, бани, общи помещения. При спорт, фитнес или примерно йога да не се ползват общи постелки, да не се носят общи обувки, чехли. Много внимателно подсушаване след баня, особено в междупръстието на краката, където е най-честата гъбична инфекция. Ако попадне инфекцията, но се подсуши добре, има вероятност тя да не намери подходяща среда.

- Коя разновидност на гъбичките най-често тормози пациентите?
- Микозата на краката може да бъде най-често локализирана между пръстите или по свода на ходилото, като тя изглежда по различен начин. Зачервяване, залющване, т.нар. ходило на атлетите. Понякога може да бъде обхваната и кожата на гърба на ходилото, да има мехурчета, нацепване, отделя се секрет, има неприятна миризма. Следващата по честота е микозата по ноктите, онихомикоза.

Тя е обикновено при по-възрастни и по краката, но не е невъзможно да има и по ноктите на ръцете. При процедури като маникюр и педикюр инфекцията може директно да бъде въведена в нокътната плочка. На най-различни места може да има гъбична инфекция. Обикновено по откритите части - може да има по лицето, по торса - по-особена форма на гъбична инфекция, при която кожата е като напръскана с вар.

- Има ли вероятност оплакванията да отшумят с времето?
- Не. Може леко да затихнат, след това, когато има някакъв предразполагащ фактор, наново се появяват. Не може да се получи самоизлекуване.

- Как подхождате при лечението?
- Обикновено добрият клиницист се ориентира, но за диагноза трябва да има задължително микробиологично изследване. След като се изолира съответната гъбичка, се дава лечение, тъй като срещу различните видове причинители има различни антимикотични препарати. Лечението най-общо можем да го разделим на две групи. Едната са локалните препарати, другите са пероралните.

Локалните са в най-различни форми – кремове, спрейове, разтвори, шампоани с антимикотични съставки, а пероралните са под форма на таблети. Добър препарат е „Тербинафин” - генерикон, който има широк антимикотичен спектър, ефикасен е срещу повечето причинители. Под формата на таблети е, обикновено се взима по една на ден. В зависимост от това къде е инфекцията, се пие най-малко две седмици, а когато са засегнати и ноктите на краката - и до три, четири месеца. Важно е постоянството.


Сподели във Facebook
Етикети: Брой 5