Как да се пазим и как се спасява човек, изпаднал в хипотермия, коментира инж. Красимир Стоянов, ръководител и управляващ учебния процес в катедра "Туризъм" към програмата "Спорт" в Нов български университет (НБУ). Краси Стоянов е от първите ски екстремисти у нас, наричат го родоначалник на манията в България, извършва първото българско ски-спускане от връх Маккинли , щата Аляска, САЩ, алпинист, алпийски спасител с огромен опит, инструктор по планинско спасяване.

Студът, ниските градуси, гарнирани с вятър и влага са сериозен риск и могат да доведат до опасен срив на телесната температура. Ако откриете жертва на измръзване, първото нещо, което трябва да направите е да предпазите от допълнително измръзване – веднага да смените дрехите на измръзналия с топли и сухи, да опитате да дадете топла напитка. Друго, което може да направите е масаж на някои части от тялото, като започнете от гръдната област. Бързото затопляне, затоплянето първо на крайниците може да доведе до шок и влошаване на състоянието, предупреждават специалистите.

Много е вероятно измръзналият силно да трепери, това е естествен механизъм на тялото да запазва температурата си. Ако може да движи крайниците си, е важно да му се помогне да не спира да прави някои дори и минимални движения с тях като например махане с ръце, вдигане на краката нагоре и обратно движение - надолу. Така се осигурява циркулация на кръвта и пренос на топлина до всички части на тялото.

Модерни елементарни средства за предпазване и спасяване от измръзване са специалното алуминиево фолио и малките пликчета – химически грейки, които са вече масово достъпни и евтини. Те направо не струват пари, но могат да опазят човешки живот, категоричен е Красимир Стоянов.

Симптоми и лечение на измръзване (хипотермия)

Нормално температурата на човешкото тяло е в границите на 37 градуса по Целзий. Състояние, при което тя се понижава под 35 градуса, е животозастрашаващо.

Ако регулаторните механизми на организма не са в състояние да възстановят нормалната температура, се проявяват и симптомите на хипотермия, като началните са треперене и чувство на обърканост, забавена реч.

Сподели във Facebook