Резултатите от наскоро проведено изследване доказа, че ходенето пеша намалява с една трета опасността от заболявания на сърдечносъдовата система. За да се постигне този ефект, е достатъчно да се отделят не повече от 20 минути на ден.

Говорейки за сърдечносъдови заболявания, които застрашават живота на човека, медиците включват инфаркта, инсулта, повишеното кръвно налягане (хипертонията) и високото ниво на холестерола.

Някои от тези проблеми възникват с напредването на възрастта, други се появяват внезапно, но всички са обединени от факта, че са предотвратими, твърдят учените.

По данни на специалисти от Харвардския университет само 21 минути ходене на ден може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания с 30%. Учените са убедени, че ходенето пеша е едно от най-ефективните и най-достъпни дейности, които могат да предпазят от сериозни здравословни проблеми. Освен това се намалява и стресът, което укрепва психическото здраве и намалява опасността от депресии.

"Ходенето пеша е ключът към понижаването на теглото и риска от диабет, намаляването на кръвното налягане и нивото на холестерол, към подобряването на паметта и по-добрата защита от рак, съобщиха експертите от Харвард".

Сподели във Facebook