Здраве

9 Февруари 2020

Животът днес

Известно е, че някои продукти, употребявани на вечеря, могат да предизвикат безсъние, оказвайки на организма ненужно тонизиращо действие. Повечето хора знаят за действието на кофеина, който влиза в „голямата тройка“, способна да доведе до проблеми със съня – кафе, захар, алкохол.

Според специалистите обаче има и други продукти, за които не подозираме, че са виновни за безсънието:

Пикантни храни

Проведено в Австралия изследване доказа, че лютите и подправени храни могат да нарушат фазата на дълбокия сън, която е особено важна за възстановяването на главния мозък и пречистването му от вредните вещества. Пикантните продукти често водят и до киселини или друг стомашен дискомфорт, които задълбочават проблема с безсънието.

Грейпфрути

Тези цитрусови плодове също предизвикват киселини, затова консумацията им вечер трябва да се избягва.

Патладжани

Те съдържат голямо количество от аминокиселината тирамин, която може да увеличи норадреналина в кръвта. Това е невромедиатор със стимулиращ ефект. Патладжаните повишават тонуса, вместо да отпускат преди лягане.

Краставици

Тези зеленчуци активират изработването на урина подобно на водата, което може да наруши нормалния сън заради честото посещаване на тоалетната. Затова трябва да се избягват и други плодове и зеленчуци, съдържащи много вода.

Тежки храни

Плътните животински белтъчини и мазнини не се препоръчват преди лягане. Те се нуждаят от продължително храносмилане, което напряга организма, нуждаещ се вечер от релакс. Особено вредни са беконът, пушените и обработени меса.

Сподели във Facebook