Здраве

25 Ноември 2014

1671

Животът днес

И бактериите свързват влюбените

Холандски учени установиха, че при 10-секундна целувка между двама партньори в устната им кухина могат да проникнат 80 милиона бактерии. Специалистите открили също, че двойките, които се целуват поне 9 пъти на ден, имат еднакви колонии от микроби в устата си.

Професорът по микробна геномика от университета в Амстердам Ремко Корт посочва, че по време целувка между двама влюбени организмът се излага на много бактерии, но само една малка част от тях се настаняват трайно в него. В човешкия организъм виреят над 100 трилиона микроорганизми, които събирателно се наричат микробиом. Той се обуславя от генетиката, диетата и възрастта. Tези бактерии помагат на организма при храносмилането, за синтезирането на хранителните вещества и за предотвратяването на заболявания.

Според новото изследване на холандските учени целувките могат също да влияят и да променят микробиома.

В проведения експеримент се включили двойки, които се разхождали в зоологическата градина в Амстердам. 21 двойки отговорили на въпросите на изследователите: колко често са се целували през последната година и кога е била последната им интимна целувка. След теста били изследвани бактериите в пробите от езиците и слюнката им, взети преди и след целувките (в човешката уста виреят над 700 вида бактерии). Учените открили, че хората, които се целуват често, имат сходна орална микробиота (подобни колонии от микроби). Установено било, че сходството в бактериите по езика било по-голямо, отколкото в бактериите в слюнката.

По думите на Корт, бактериите намират добра среда в езика и виреят там продължително. За разлика от езика, слюнката е много динамична среда, отбеляза Корт и добави, че в нея се вижда директният ефект от целувката, но след време той изчезва.

Микробиологът от Мичиганския университет професор Пат Шлос, който не е участвал в изследването, направи извода, че колкото по-малки са интервалите между целувките, толкова повече се уеднаквяват микробите в устата на двамата партньори. Но той добави, че от изследването не става ясно какво е отражението на уеднаквяването на микробиома на партньорите върху тяхното здраве.

Холандските учени извършили още един тест: Единият партньор от всяка двойка изпил чаша йогурт, съдържащ бактериите Lactobacillus и Bifidobacteria. След това двойките си разменили 10-секундни интимни целувки и учените взели проби от бактериите в устата на партньорите, които не са пили йогурт. Установено било, че броят на техните бактерии се е утроил и в устата им са се настанили 80 милиона нови бактерии. 

Резултатите от изследването вече се прилагат на практика на интерактивна изложба в първия музей на микробите Микропия в Амстердам . Докато двойките се целуват, в музея сенсори отчитат вида на целувките и броя на бактериите, които те си предават, казва Корт, който е съветник в музея Микропия.

Изследването показва също, че мъжете съобщават за повече целувки от жените. 75% от тях казват, че се целуват по 10 пъти на ден, а жените твърдят, че се целуват по 5 пъти дневно. Един мъж дори казал, че го целуват по 50 пъти на ден, но партньорката му го опровергала и заявила, че те си разменят не повече от 8 целувки на ден. В анализа на учените за честотата на целувките този случай не е включен. (ЖД)

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124