Здраве

3 Октомври 2020

Животът днес

Според резултатите от ново изследване на учени от университета в Сидни всяко количество алкохол, употребено по време на бременност, оказва значително влияние върху мозъка на плода. Това в бъдеще може да доведе до повишена тревожност, депресия и понижено внимание.

Специалистите установили, че при децата, които са били подложени даже на неголяма доза алкохол в утробата на майката, са се появили повече психологически, емоционални или поведенчески проблеми в сравнение с връстниците им, чиито майки абсолютно са игнорирали спиртните напитки. За да направят своите изводи, учените изследвали 9719 бременни жени и различията между децата им, когато са на възраст от 9 до 10 години.

Като ниско ниво на употреба учените определили максимум 6 питиета на седмица.

„Нашето изследване показа, че даже неголямото количество алкохол, употребявано по време на бременност, може да окаже съществено влияние върху развитието на мозъка на детето. Това означава, че не съществува напълно безопасно ниво на употреба на алкохол. Да не забравяме, че много жени, употребяващи спиртни напитки, разбират, че са бременни, относително късно“, съобщиха авторите на изследването.

Сподели във Facebook