Здраве

23 Септември 2014

1857

Животът днес

Индиец носи новостите в отологията у нас

УНГ специалисти, алерголози и педиатри се събират в Правец

Президентът на Индийското общество по отология проф. Вижаяндра Хонорапа бе една от звездите на Националната конференция по отоларингология в Правец през уикенда. Форумът събра над 250 специалисти. За разлика от предишните издания на традиционния Белинов симпозиум това издание се проведе в мултидисциплинарен формат - с участието на изтъкнати отоларинголози, алерголози и педиатри от България и чужбина. Проф. Хонорапа, който е преподавател в университета в Карнаката, обобщи съвременните тенденции за лечение при загуба на слуха и изнесе любопитни клинични случаи.

„Стремежът е да засегнем всички органи, които лекуваме – заболяванията и на носа, и на ушите, както и ларингиалната патология, която е най-страшна”, коментира за CredoWeb Диана Попова, началник в Отделението по обща оториноларингология, аудиология и отоневрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, която е и организатор на събитието. Присъстваха водещите специалисти от катедрите по отоларингология и болници в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора.

Проф. Румен Бенчев, председател на Българското национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия, коментира възможностите  за симптоматично лечение на алергичния риноконюнктивит, както и ефективността на оперативното лечение при хъркане, повишено съпротивление на горните дихателни пътища и сънна апнея.

В рамките на секцията по отология бяха коментирани слуховите импланти за възрастни, ендоскопската хирургия на ухо, оталгията. Проф. Переновска представи нова терапевтична възможност за лечение на круп. Ларинголозите дебатираха маркери за настъпваща малигнизация на ларингиалния папилом, както и лечението с лазер при парализа на гласните връзки след хирургия на щитовидната жлеза. За първи път бе представено мащабно изследване на разпространението и терапията на ларингиалния карцином в България от 1965 до 2010 г.

Още новини и научни съобщения от форума – в credoweb.bg



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115