Инжекцията, която прави чудеса

Tрудно е да повярваш, че с една инжекция можеш да се отървеш от разширените вени, които приличат на виещи се под кожата въжета и от години те притесняват не само с вида, но и с болезнеността си и с постоянното си разрастване - все повече и все по-дебели... Но бързото и ефикасно лечение вече е факт и в  България. За повече от 4 години стотици българи получиха шанса да се избавят по бърз и безболезнен начин от коварния проблем благодарение на съвременния метод на лечение склеротерапия под ултразвуков контрол, който израелският съдов хирург д-р Яир Галили прилага вече и в България. Сред излекуваните пациенти има и много лекари, и то от големи столични болници. Един от тях го оприличава дори на магьосник - защото само за минута-две той определя коя точно е болната вена и локализира мястото на увреждането, а самата манипулация пък трае секунди. Д-р Яир Галили е шеф на Клиниката по венозни заболявания към „Мор” в Тел Авив. Методът, който той прилага, е най-широко практикуваният в страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада. Доктор Галили усвоява метода по време на двегодишна специализация в САЩ, след което повече от 12 години го практикува успешно в Израел, Хърватия, Русия.

„Магьосничеството” на д-р Галили се дължи на богатия му опит - помогнал е на над 25 000 души.

„Същината на този метод е да се локализира точното място, откъдето идва проблемът. Кой точно участък от вената е заболял“, обяснява д-р Галили.

Под ръководството на ултразвуков апарат и с помощта на много тънка игла се инжектира вещество под формата на пяна, което неутрализира болната вена, както и разклоненията й. Инжектирането отнема няколко секунди. Не е необходима упойка, защото няма болка, пациентът чувства само едно леко убождане и може веднага да се върне към активния си начин на живот. „След манипулацията не се налага да се носи ластична превръзка или чорап или да се спазват някакви ограничения. До месец видимите разширени вени изчезват, сякаш никога не ги е имало“, споделя д-р Галили.
„Най-често една процедура е достатъчна за цялостното разрешаване на проблема и пълното излекуване на пациента, но понякога може да се наложи и повторна манипулация, ако заболяването е в много напреднал стадий или в сложна форма и проява“, уточнява д-р Галили.

В лаптопа си д-р Галили държи снимки, на които е  запечатал състоянието на пациентите си преди и след операцията.

„Дори при крайно тежки случаи, когато има големи отоци, възпаления, язви, виждате как след един месец ситуацията се подобрява”, показва лекарят. На снимките, свидетелстващи за състоянието след склеротерапията, обаче вече всичко е наред - кожата е здрава и е възвърнала нормалния си цвят, по нея няма изпъкнали вени, нито „въжета”. „Методът има над 95% успеваемост. Това е най-ефикасният и най-удобният за пациента начин за лечение на разширени вени“, категоричен е водещият израелски лекар.

„Едно от многото предимства на склеротерапията под ултразвуков контрол е, че тя е подходяща за всяка възраст, няма контраиндикации, може да се прилага и при наличието на други медицински проблеми, като сърдечни болести или диабет, нали всъщност става въпрос за една инжекция”, споделя д-р Галили.

Израелският специалист препоръчва лечението и при по-леки случаи и начален стадий, когато кракът само изглежда неестетично, тъй като тази болест се усложнява и задълбочава с времето. Заболяването трябва да се лекува отрано, за да се предотвратят последващи проблеми като тромбофлебити, отоци, възпаления, рани и язви.

Този метод е абсолютна алтернатива на операцията, като при него успеваемостта е над 90-95%, докато при операцията е около 50%. При този метод няма дълъг и тежък оздравителен процес както при оперативната намеса. Поредно предимство на метода е липсата на каквито и да е белези по крайниците, които за съжаление са налични при оперативната намеса и са доста притеснителни най-вече за нежната половина.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101