Здраве

29 Септември 2015

3349

Животът днес

Един от всеки 25 болни с диабет е без диагноза или не получава адекватно лечение. За това алармираха експерти и представители на пациентски организации на старта на информационна кампания „Открито за диабета“. Тя се организира от фармацевтичната компания Sanofi България, Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, асоциация „Диабет тип 2“. Инициативата се провежда за четвърта година, а целта е да се повиши информираността на населението, като се постави акцент върху ранната диагностика и правилното лечение на заболяването.

По данни на Международната диабетна федерация в България пациентите с диабет на възраст между 20 и 79 години са над 500 хил. души. „Броят им е по-голям, защото един от всеки 25 болни е без диагноза или не получава адекватно лечение, а причините са комплексни – незаинтересованост от страна на пациентите, проследяване от личен лекар, а не от ендокринолог и т. н. “, коментира генералният директор на Sanofi България Йерун Вайтес. По думите му в българското общество съществуват много заблуди и страхове за болестта.  Затова и мотото на тазгодишната кампания е „Нека не живеем  на тъмно“.

Около 45% от българите никога не са се изследвали за диабет, въпреки препоръката профилактичен преглед да се прави всяка година. Това сочат резултатите от национално проучване, инициирано от Sanofi  България. Изследването показва и основните митове свързани със заболяването, пациентите и тяхното лечение.

Едни от най-разпространените страхове са свързани с инсулиновата терапия. Близо 15% от болните с диабет тип 2 определят инсулиновото лечение като смъртна присъда, а 61% заявяват, че предпочитат перорално лечение.  „В хода на заболяването настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, за да се избегнат усложненията“, коментира доц. д-р Петкова - ендокринолог от университетската болница „Лозенец“. „Пациентите с диабет тип 1 са задължително се лекуват с инсулин, но при правилно управление на болестта, те водят пълноценен начин на живот. Затова хората с диабет не трябва да бъдат третирани като различни“, добави г-жа Елисавета Котова, председател на  Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

 

Сподели във Facebook