Здраве

5 Февруари 2018

Животът днес

Морковите са склад за витамини, но те невинаги са полезни. Хората ги обичат заради достъпността им, невисоката цена, сладникавия вкус и ниската калоричност – около 40 калории на 100 грама. Може да се добавят и в месни блюда, и в рибни, и в десерти. Морковената торта е вкусна, полезна и диетична за разлика от повечето сладки изкушения. В САЩ дори на 3 февруари се отбелязва Национален ден на морковената торта.

Специалистите обаче съветват, когато употребяваме моркови, първо да се информираме. Понякога е добре изобщо да не посягаме към оранжевия кореноплод.

Какви са ползите

В моркова присъстват фибри, които са необходими за добрата работа на храносмилателния тракт. Зеленчукът съдържа и други полезни вещества: моно- и дизахариди, наситени мастни киселини, голямо количество незаменими аминокиселини, микро- и макроелементи (манган, йод, желязо, мед, цинк, селен, кобалт, флуор), бета каротин, който се метаболизира в човешкия организъм до витамин А, витамините С, Е, К, РР и от групата В, холин.

Полезните съставки на моркова подобряват зрението, работата на мозъка, на черния дроб и сърцето, на стомашно-чревния тракт, на имунната, ендокринната и нервната системи, поддържа необходимото ниво на глюкоза и хемоглобин в кръвта. Освен това те имат противовъзпалително и противоалергично действие, пикочогонни и жлъчкогонни свойства. Морковите подмладяват, укрепват косата, зъбите, ноктите, лекуват кожни заболявания. При бременните те се препоръчват за борба с анемията, токсикозата и запека, но бъдещите майки трябва да избягват големите количества от витамин А.

Специалистите твърдят, че морковите са необходими на хората, които страдат от недостиг на витамин А, нарушения в минералната обмяна, жлъчнокаменна болест, артрит, проблеми с черния дроб, бъбреците, панкреаса и зрението. Децата заедно с оранжевия кореноплод получават целия набор от необходимите им витамини и микроелементи.

Митовете за морковите

Големите моркови радват очите, но организмът няма да е благодарен. Най-големите моркови съвсем не са най-полезни и витаминозни, защото те съдържат повече нитрати, които този зеленчук обича да натрупва.

Смята се, че един морков обезпечава организма с денонощната норма на бета каротин. Трябва да се знае обаче, че ако го ядем цял, организмът ще усвои само 5% от необходимото му количество. Ако обаче го настържем, процентите скачат на 20. Добавим ли сметана и растително масло, вече получаваме 50% бета каротин. Причината е, че за усвояването на провитамин А са необходими мазнини. Затова се препоръчва морковеният сок да се смесва със сметана.

Още един мит е, че морковите са полезни за всичко. Това не е така. Поради високото съдържание на фибри, те може да навредят на хора, страдащи от диария. Морковите са и с висок гликемичен индекс, затова хората, които имат проблеми със захарта в кръвта или вече страдат от диабет, трябва да внимават с употребата им. Суровите моркови не са за пациенти с язва на дванадесетопръстника, възпаление на дебелото черво или с ентероколит.

Със сока от моркови също не бива да се прекалява. Препоръчителната доза е 600 мл на ден, на три приема. Ако пренебрегнем този съвет и прекалим, може да се стигне до вялост, силно главоболие, умора, промяна в температурата на тялото, пожълтяване на кожата. В тежки случаи до поражения на черния дроб и панкреаса.

Даже при здрави хора предозирането с витамин А може да предизвика болки в стомаха, задържане на менструацията, разстройства в стомашно-чревния тракт, болки в ставите, падане на косата и др.

Още едно предупреждение – каротинът е несъвместим с алкохола, защото тази комбинация може да предизвика възпаление на черния дроб. А всичко това ще превърне морковите в отрова.

Сподели във Facebook