Въпреки че лекарите по принцип съветват да ограничим употребата както на кафява, така и на бяла захар (ако имаше зелена, също щяха да я атакуват), между тях има съществени разлики. И тъй като споровете „за“ или „против“ кафявата захар продължават, най-добре е да се доверим на фактите.

Кафявата захар отдавна се предпочита от хората, грижещи се за здравето си. Защо?

Всъщност става въпрос за продукт от преработката на захарна тръстика, който е запазил цвета и вкусовите качества на влизащата в състава на тръстиковия сок меласа. Просто кафявата захар не е преминала през етапа на избелване.

Назад в историята

В древните времена захарните кристали с кафяв цвят, добивани от тръстиката, са първият подсладител, с който хората са обогатявали менюто си. За родина на кафявата захар е прието да се смята Индия, откъдето този продукт се разпространява по цяла Европа. През XVI век тръстиковата захар е била символ на разкош и богатство. Тя е ставала причина за завоевателни войни и неотменно е присъствала на царските трапези. Днес кафявата захар не е нещо необичайно, въпреки че цената ѝ у нас продължава да я държи в сегмента на скъпите продукти.

Бяла или кафява – каква е разликата

Кафявата захар, за разлика от белия си събрат, има редица неоспорими преимущества. Бялата захар е рафиниран продукт, получен в резултат на химическа преработка на кафява захар. За нейното производство се използват различни избелващи средства, част от които остават в бялата захари заедно с нея проникват в човешкия организъм. Кафявата захар, в чието производство не се предвижда такова избелване, е много по-натурален и екологично чист продукт.

В кафявата захар присъства меласа, притежаваща много полезни минерални вещества.

Какви са ползите

Кафявата захар (85-98% - в зависимост от страната производител) се състои от захароза. Освен това съставни компоненти на този продукт са редица полезни за човешкия организъм микроелементи. Калият, съдържащ се в кафявата захар, помага за очистване на стомашно-чревния тракт, извежда натрупаната шлака, регулира кръвното налягане и е активен участник в процеса на обмяната на мазнините и белтъчините. Без този елемент е невъзможна нормалната дейност на сърцето.

Както е известно калцият, който също присъства в състава на кафявата захар, отговаря за състоянието на зъбите и костите, укрепвайки ги. Той има и голямо значение за пълноценното функциониране на нервната система и на нормалното съсирване на кръвта. Цинкът, също част от състава на кафявата захар, помага за обмяната на мазнините. Освен това този елемент взема участие в процеса на кръвообразуване, съдейства за ръста на клетките на кожата и косата, необходим е за зарастването на раните. В подобряването на дейността на имунната система, активизирането на защитните сили на организма и препятстването на процеса на образуване на камъни, участва магнезият. Кафявата захар е богата още на фосфор, който е необходим за нормалното и пълноценно функциониране на сърдечния мускул и главния мозък. Той участва и в обменните процеси, явявайки се съставен компонент на клетъчната мембрана. Желязото, което също е част от тръстиковата захар, помага за работата на кръвоносната система. Концентрацията на този елемент в кафявата захар е над десет пъти по-висока в сравнение с бялата захар.

Така че кафявата захар, ползата от която е неоспорима, трябва да присъства в менюто на всеки, отнасящ се грижливо към здравето си, човек. Тъй като този продукт се отнася към сложните въглехидрати, процесът за неговото усвояване от организма протича с доста по-бавни темпове. Затова кафявата захар е полезна за всеки, който се бори с излишните килограми. Въпреки това с нея не бива да се прекалява, защото калоричността му е почти колкото на бялата захар. Препоръчителното количество е 50 г на ден.

Как да познаем ментетата

За съжаление вероятността да попаднем на фалшива кафява захар е много голяма. Истинският продукт можем да разпознаем само в домашни условия по два начина:

1.    Необходимо ни е шишенце с йод. Разтваряме малко кафява захар във вода и в нея прибавяме две капки йод. Встъпвайки в реакция с йода, истинската тръстикова захар добива светло син оттенък. Ако това не се случи, захарта е менте.

2.    Този начин е по-лесен. Просто разтваряме захарта в топла вода. Ако тя остане безцветна, продуктът е качествен. Ако е фалшив, водата става кафеникава.

Най-качествената кафява захар се произвежда на остров Мавриций, САЩ, Бразилия, Гватемала, Куба и Коста Рика.

 

 

 

 

Сподели във Facebook