Здраве

12 Септември 2018

Животът днес

Напоследък една от най-коментираните здравни теми в интернет е вредата от кокосовото масло. Немски професор го нарече най-опасния продукт. Това предизвика вълна от недоумение, стигащо до възмущение. Нали до вчера го рекламираха като супер продукт… Дали цитираните в информациите резултати от изследвания не са били поредната лъжа и търговски трик?

Според данните от допитване, проведено в САЩ, 72% от американците смятат, че кокосовото масло е полезно. У нас такива данни няма, но този продукт вече може да се намери без проблем и се радва на засилено търсене.  

Как започна атаката срещу кокосовото масло

Карин Михелс, директор на Института за профилактика и епидемиология на онкологичните заболявания във Фрайбургския университет и професор в Харвард, заяви, че кокосовото масло е един от най-вредните продукти, които употребяваме. Тя обясни това твърдение с факта, че то съдържа наситени мазнини, които в кокосовото масло са повече отколкото в сланината и другите животински мазнини. Или по-точно – в него има 92% наситени мастни киселини, като обикновено половината от тях са лауринова киселина със средна дължина на веригата, останалата част е миристинова, палмитинова и олеинова киселини. Употребата на тези мастни киселини увеличава нивото на лошия холестерол в кръвта, което може да доведе до сърдечносъдови заболявания. Лауриновата киселина обаче повишава нивото на добрия холестерол.

Според повечето специалисти това не е достатъчно, за да се обяви кокосовото масло за най-вредния продукт. Първо - неговото съдържание отдавна е известно и никой до момента не се е опитал да го демонизира. Второ – научният свят започна да преразглежда негативното си отношение към наситените мастни киселини и вече не се приемат за толкова вредни. И най-важното – проф. Михелс не е изследвала специално влиянието на кокосовото масло върху човешкото здраве. Тя направила своето заявление на лекция във Фрайбург, което означава, че твърдението ѝ не може да се приема като категоричен и доказан факт.

Здравните власти в САЩ предупреждават гражданите да не прекаляват с употребата на кокосово масло, смятайки, че не е полезно. Но и не твърдят, че то е абсолютно вредно.

Трезвият поглед

Какви са плюсовете на кокосовото масло?

То съдържа 2,6% по-малко калории в сравнение с другите мазнини и затова е по-полезно, въпреки че процентът е незначителен, за да му се обърне особено внимание.

В кокосовото масло има компонент, който увеличава синтеза на добрия холестерол – дори Карин Михелс не крие този факт. Предполага се, че кокосовото масло препятства формирането на инсулинорезистентност (което предшества захарния диабет тип 2). Това обаче е доказано само при лабораторни мишки.

Кокосовото масло действа като антиоксидант и антидепресант. Изследванията обаче също са правени само върху опитни животни.

Кокосовото масло прави косата блестяща. Но този ефект не се проявява, когато го ядем, а когато е вложено в козметични средства.

Кокосовото масло предпазва кожата и намалява възпалителните процеси. Но това също е при външно приложение.

Спира омазняването на черния дроб. Още един факт, доказан само при лабораторни мишки.

В едно от изследванията кокосовото масло създавало чувство за насищане, което помага на хора, искащи да отслабнат. При други изследвания това не се потвърдило.

Както се вижда, положителните ефекти на кокосовото масло върху здравето на хората са доста нестабилни.

Какво съдържа една лъжица (15 грама) кокосово масло

  • Калории – 120
  • Белтъчини – 0 г
  • Мазнини – 14 г, от тях 12 г наситени (вредни), 1 г мононенаситени (полезни) и 0,5 г полиненаситени (полезни)
  • Холестерин – 0 г
  • Полезни фибри, витамини и минерали практически няма.

Очевидно нищо особено здравословно няма в кокосовото масло, но и нищо по-вредно от другите мазнини.

Според повечето умерени експерти в кокосовото масло има много наситени мазнини, но те са различни. Продуктът съдържа късоверижни мазнини, които ги има и в млечните продукти и те са полезни. Кокосовото масло не е панацея за здравето, както и палмовото масло. Това са два вида тропически масла, всяко от които си има своето приложение.

Сподели във Facebook