Предстои кандидатстудентски изпит или сте студент и влизате в сесия? В кратък срок трябва да преговорите и да възпроизведете огромна по обем информация? В статията по-долу вижте полезни и лесно приложими съвети за подобряване на паметта и концентрацията. Те улесняват запомнянето и помагат за доброто представяне.

Между сесиите студентският живот (ученическият обикновено също не прави изключение) е безгрижен и доста весел. Дойдат ли изпити, започва трескава размяна на записки, обсъждане на конспекти, търсят се допълнителни консултации. Голяма част от абитуриентите пък тръгват на частни уроци. Зачестяват безсънните нощи, трупат се притеснения и стрес.

И при теб ли е така? Питаш ли се често: „Ще запомня ли всички формули по математика?“; „Защо не мога да се концентрирам за дълго?“; „Ще успея ли да преговоря целия материал?”. Спокойно, поне един от тези въпроси си ги е задавал всеки студент или ученик по време на подготовката за изпит. И най-важното: има начин да подпомогнете процеса на учене и запаметяване.

Какво помага

  • Добър сън – той подобрява освен общото здраве и настроение, също така и концентрацията. За да имат услужлива памет, студентите и учениците се нуждаят от 8-9 часа сън на нощ.
  • Здравословен хранителен режим – за да усвоите това, което четете, осигурявайте на мозъка си правилното „гориво“ ежедневно, не само по време на изпити. Специалистите съветват да се консумира риба, мляко и нискомаслени млечни продукти, тъмнолистни зеленчуци, боровинки, орехи, овес, тъмен шоколад (в малки количества).
  • Прием на повече течности – така ще се съсредоточите по-лесно и ще понижите риска от главоболие. В никакъв случай не прекалявайте с кафето и енергийните напитки - злоупотребата с кофеин може да доведе до нарушения в съня и да ви изнерви допълнително.
  • Физическа активност – дори кратка разходка сред природата може да ви освежи и да помогне да се съсредоточите по-добре. Ще намали и стреса.

Могат ли някои медикаменти да подобрят концентрацията и паметта?

При изпити, когато е необходимо за много кратко време да се обработи огромна по обем информация, а и да се възпроизведе максимално точно, има начини да помогнем допълнително на паметта. В аптеките се предлагат комбинирани препарати, които ефективно повишават концентрацията и подпомагат пъргавината на ума. Такъв е „Мемостор“ – хранителна добавка с доказано полезни за човешкия мозък съставки:

  • Уридин – повишава вниманието, спомага за избягване на енергийното изчерпване, критично за функционирането на мозъка;
  • Цитидин – генерира нови връзки между невроните и поддържа клетъчните структури;
  • Глутамин – важен източник на енергия за мозъка - по-малко умора, повече позитивно настроение;
  • Желязо – отговаря за транспорта на кислород в мозъка;
  • Пантотенова киселина – намалява стреса, който често води до когнитивни нарушения.

Тези вещества работят изключително добре в комбинация. Резултатите от редица обширни научни изследвания показват, че съдържащите се в продукта съставки играят съществена роля в метаболизма на нервната клетка, като допринасят за съхраняване на физиологичните процеси и структури в мозъка.

Приемайки „Мемостор“, вие ще:

  • подобрите концентрацията си;
  • повишите пъргавината на ума;
  • запомняте по-лесно.

Препоръчителният прием е по 2 капсули дневно сутрин заедно с храната. През първата седмица е добре да се вземат по 4 капсули на ден – две сутрин и две вечер. Така ще се осигури нормалното функциониране на мозъка по време на изпити, ще се подпомогне процесът на усвояване и възпроизвеждане на информация.

„Мемостор“ е на италианския производител Fine Foods&Pharmaceuticals N.T.M Italy по лиценз на Venture Life Ltd, UK.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook