Учени от университета „Джеймс Мадисън“ установиха, че кафето не е еднакво полезно за всички. При някои спортисти кофеинът има обратен ефект, съобщава The Daily Mail.

Резултатите от последното изследване с участието на 101 мъже показват, че при 10% от тях кафето забавя скоростта, с която тичат. В рамките на експеримента доброволците пили таблетки с кофеин. По-голямата част от тях пробягали 6 километра с 5% по-бързо. Заради кофеина обаче някои от спортистите се справили с разстоянието с 14% по-бавно. Оказало се, че при тях преработването на кофеина е затруднено и той остава в организма им. Действително кафето влияе положително върху когнитивните им функции, но повишава кръвното им налягане, както и риска от сърдечен пристъп.

По думите на учените важна роля в метаболизма на кофеина играе генът CYPIA2. При около 50% от хората съществува вариант, обезпечаващ бързото преработване на кофеина, при 40% присъства вариант, свързан със средна скорост на метаболизиране на кофеина, а при 10% - вариант, забавящ неговия метаболизъм.

Според статистиката днес по света ежедневно се изпиват 2,5 милиарда чаши кафе. Това прави ободряващата напитка една от най-популярните.

Сподели във Facebook