Здраве

25 Ноември 2014

1322

Животът днес

Кафето предпазва от диабет тип 2

Швейцарски учени публикуваха последни данни за влиянието на кафето върху развитието на диабет тип 2. Според експертите от това заболяване страдат над 380 милиона души по целия свят, а общите разходи за лечението са около 548 милиарда долара.

Резултатите от анализа на много изследвания показали, че редовната умерена употреба на кафе може да снижи риска от появата на неинсулинозависимия захарен диабет. Основните изводи са следните:

•Данните от проучванията показват, че при хората, употребяващи дневно три-четири чаши кафе, рискът от развитие на диабет тип 2 е снижен с 25% в сравнение с тези, които пият една-две чаши от ободрителната напитка или изобщо я избягват.

•Според цялата събрана до момента от учените информация кофеинът не е причината за този ефект, защото употребата на кафе и с кофеин, и без него снижава риска от диабет тип 2.

•Специалистите са на мнение, че профилактичното действие на кафето се дължи на съдържащите се в него компоненти като хлорогеновата киселина, която е антиоксидант, и алкалоида тригонелин.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124