Много проблеми със зрението могат да се преодолеят с навременно посещение при офталмолог. Това е особено важно, когато става дума за глаукома.

Глаукома може да се развие винаги, но общо взето, тя е възрастово заболяване. В повечето случаи, преди хората да разберат, че имат глаукома, тя вече е започнала да уврежда зрителния нерв. Резултатът е необратимо влошаване на зрението, а по-късно и пълно ослепяване.

Нерв под налягане

Защо болните от глаукома губят зрението си? Здравото око постоянно произвежда течност, която облива лещата, роговицата, стъкловидното тяло на окото. Когато има равновесие между производството и оттичането на течността, вътреочното налягане е нормално. Ако течността не се оттича, а се задържа, вътреочното налягане започва да се увеличава. Налягането води до промени във влакната на зрителния нерв и те губят способността си на пълноценен проводник на нервните импулси.

Без сигнали SOS

Голямата беда е, че началото на глаукомата може да не се забележи, защото дълго време не дава никакви признаци. А такива важни симптоми, като влошаване на зрението, болка в окото, гадене, преливащи кръгове около източника на светлина, се проявяват рядко и едва след като болестта е в напреднал стадий, когато вече са увредени почти половината от нервните клетки. Отначало хората с глаукома се оплакват от влошаване на зрението на едното око, а след време забелязват, че и другото не е наред. И колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за пациента да запази зрението си на нивото, на което е бил диагностициран.

След 50-годишна възраст трябва редовно да се посещава офталмолог и да се правят изследвания: тонометрия (измерване на очното налягане) и гониоскопия (изследване на оттичането на вътреочната течност). Желателно е да се извърши компютърен анализ на ретината и зрителния нерв и да се изследва зрението.

Диагнозата „Зелена вода“

Един от видовете глаукома често се проявява с остър пристъп. Зрението се влошава рязко, появява се болка в окото, която отива към слепоочието и челюстта. Същевременно зеницата се разширява, престава да реагира на светлината, издължава се и става опалесцентна – светеща. Самото название „глаукома“ се превежда от гръцки като „зелена вода“ – окото променя цвета си и като че ли свети. Острият пристъп при този вид глаукома често се бърка с мигрена, зъбобол, менингит, грип. Ако пациентът не се обърне към очен лекар в първите часове на пристъпа, той може да загуби зрението си завинаги.

Не трябва да се бавите

Лечението на глаукомата винаги е комплексно. Отначало се изписват специални капки за нормализиране на циркулацията на течността в болното око. Пациентът трябва да посещава редовно лекаря си, защото с времето окото привиква към препарата и престава да реагира на него. Нови капки и дозата може да определи само офталмолог.

Когато препаратите не дават ефект, се налага лазерно лечение или хирургическа намеса. В противен случай има риск от ослепяване. Лазерната иридектомия помага за нормализирането на циркулацията на влагата в очната ябълка при така наречената закритоъгълна глаукома. Най-съвременният метод за лечение на глаукома е селективна лазерна трабекулопластика (SLT). Само за няколко минути с много фин лазер се почиства замърсеният вътреочен филтър, без да се наранява и съхранявайки напълно цялата нежна структура. Друг начин е да се направи антиглаукомна операция. Тези намеси се извършват с помощта на микрохирургически средства. Със съвременните технологии се избягват усложнения.

Важно

От 28 милиона слепи хора в света всеки пети е жертва на глаукома. Ако пациентът е в четвърти стадий на заболяването, когато зрителният нерв е унищожен, възстановяването на зрението не е възможно. Когато диагнозата се постави в  началния стадий, развитието на болестта може да бъде спряно и зрението да се съхрани за дълго време. Диагностичното изследване при офталмолог става за по-малко от 1 час. 

Сподели във Facebook