Традиционно се смята, че подаграта засяга мъже и то след 45-50 г. В последните години обаче наблюдавам и много пациентки на 20-35 години, казва д-р Родина Несторова, ревматолог. В тази млада възраст те правят типичните кризи на подагра. Към генетичното предразположение, което безспорно има влияние при това заболяване, се добавят нездравословно хранене, обездвижване, а вероятно и всекидневен стрес. 

Подаграта е най-често срещаният артрит, свързан с обмяната на веществата. За България липсва точна статистика колко души са засегнати, но според данни от различни страни честотата варира между 2 и 5%. Предполага се, че и у нас страдат не по-малко от 3-4% от населението.

Шест до 10 пъти повече мъже страдат от пристъпите на заболяването в сравнение с дамите. Въпреки тенденцията към подмладяване на симптоми, свързани с висока пикочна киселина, при жените проблемите настъпват основно в годините на менопауза. След 50-годишна възраст се забелязва почти изравняване на пациентите от двата пола.

Кои са основните рискови фактори?

Преди столетия подаграта е наричана Болестта на кралете. Това е така, защото само богатите в миналото са се хранили често с месо, мазна храна. Постепенно проучванията в медицината изясняват, че не само мръвките, но и други храни съдържат изобилие от пурини, които провокират покачване на пикочната киселина, която е краен етап в обмяната на белтъчините в организма. Най-новото в препоръките за хранене при подагра е смекчаването на строгите ограничения в диетата. Вече не се говори за пълна забрана, а само за ограничаване на рисковите продукти.

Храни, които стимулират образуването на пикочна киселина

Хората, които са имали кризи на подагра или пък имат безсимптомна хиперурикемия (повишена пикочна киселина), трябва да избягват прекалената консумация на червено месо, дреболии, варива, аспержи, спанак. Бирата също е голям рисков фактор. 

 

Консумацията на алкохол не се свързва пряко с белтъчната обмяна, но пък пречи за излъчването на пикочната киселина през бъбрека с урината. Ако човекът пие диуретици, също може да повиши риска си. Тютюнопушенето пък води до ацидоза (подкиселяване на средата в организма), което от своя страна спомага за натрупването на уратни кристали.

Има и още рискови фактори:

  • Наднормено тегло и затлъстяване;
  • Артериална хипертония;
  • Захарен диабет или нарушен глюкозен толеранс;
  • Дислипидемия - повишаване на холестерола;
  • Триглицеридите и лошия холестерол /LDL/;
  • Намаляване на полезния холестерол /HDL/.  

Оттук става ясно защо подаграта е по-често срещана при пациенти с метаболитен синдром. При това състояние, което е близко до предиабета, се отчита повишаване на мазнините в кръвта, склонност към вдигане на кръвната захар, на кръвното, както и типичното натрупване на мазнини около талията.

Атипична подагра с високи стойности на пикочна киселина

Не са редки случаите на атипична подагра, споделя още д-р Несторова. Това са пациенти, които през годините не са имали характерните кризи на подагра с болка, оток, зачервяване, затопляне и ограничен обем движения в засегнатата става. Имали са само спорадични оплаквания или краткотрайни леки болки в палеца на крака. Възможно е засягане и на други стави.

Ехографско изследване при ревматолог може да установи натрупване на типични депа от кристали пикочна киселина. Мястото е в горния полюс на хрущялното покритие на ставата. Въпреки че нямат типичните болки, пациентите са установили високи стойности на пикочна киселина в кръвта.

По думите на д-р Несторова тези атипични случаи са доста често срещани. С ехографа може да се види още дали има ставен или околоставен оток, образуване на депа и тофи от уратни кристали в ставите и околоставните тъкани, а също и наличието на уратни камъни в бъбреците.

Ранни изследвания за навременна диагноза

Ревматологът съветва пикочната киселина да се включва задължително в годишните профилактични изследвания. При установени високи стойности е добре да се провежда по-чест контрол. Изследването на пикочната киселина може да се провежда и в домашни условия - в аптеките се продават подходящи апаратчета, които показват достоверни резултати.

Кои са оптималните стойности на пикочната киселина

Повечето лаборатории дават като горна референтна граница 416-420 µmol/l. Оптималните стойности се променят, ако човекът има доказана подагра. Тогава горната граница не бива да превишава 330 µmol/l. Обмяната на веществата вече е нарушена и тогава терапевтичната цел е да се поддържат по-ниски нива на пикочна киселина в серума.

Лечение на подагра - кои са особеностите

След пристъпа обикновено настъпва период на затишие. Може да мине година или повече до следващата криза. Целта на лечението след това е подаграта да не хронифицира. Първата задача е да се овладее острата криза. Без подходяща терапия периодите между пристъпите се скъсяват, а кризите стават все по-продължителни. Крайният стадий е хронична подагра, която е свързана и с разрушаване на ставите. Проблемът е, че пациентите често спират да си пият лекарствата, след като болката отмине. Има избор на различни медикаменти, които са с лекарско предписание и се назначават според индивидуалното състояние на пациента.

Как да разтворим кристалите пикочна киселина

Доказано помага и Подагрол – хранителна добавка, която представлява естер на висши мастни ненаситени киселини. Задачата на препарата е да подпомага разтварянето на депата от кристали. Свързва се с кристалите пикочна киселина, като образува водно-разтворимо съединение, което се отделя с урината. Така се пречи на образуването на кристални уратни депа и тофи. Така Подагрол допринася за профилактиката на хроничен подагрен артрит. Други плюсове на препарата са, че няма странични ефекти, не взаимодейства с други медикаменти, тоест има отличен профил на безопасност. 

Прилага се както по време на острата криза, така и в междупристъпния период. В началото има известно покачване на пикочната киселина (защото разтваря депата им), но след кратко време пада и се задържа в ниски стойности под 330 µmol/l. Подагрол е изключително подходящ и в случаите на атипична подагра.

Ролята на витамин А

Едно от важните вещества в добавката е витамин А. Сред положителните ефекти от него е понижаването на холестерола, чиито стойности нерядко са високи при пациентите с подагра. Друга полза от витамина е, че възпрепятства образуването на камъни в бъбреците, повлиява възстановяването на меките тъкани и костните повърхности след криза, посочва д-р Несторова.

Тя препоръчва Подагрол да се взема още по време на кризата - тогава дозата е по 20 капки 3 до 5 пъти дневно. След като пристъпът отмине, дневният прием се намалява до 20 капки еднократно. Няма проблем това да продължи месеци наред.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook