Здраве

29 Декември 2022

Животът днес

Нова година не е единственият празник, който свързваме с ядене и пиене. Въпреки че лекарите съветват да се откажем от алкохола, всички знаем, че това граничи с абсурда. Затова най-добре е предварително да се информираме как да пием, за да намалим до минимум рисковете за здравето си.

Защо алкохолът действа на хората по различен начин

Алкохолът те абсорбира в кръвта достатъчно бързо. Лекото опиянение, когато главата малко се замайва, става ни топло и хубаво, а и весело, се появява 10-15 минути след първата чаша. Много хора си мислят, че спиртните напитки започват да се усвояват от организма след като попаднат в стомаха. Малко обаче знаят, че това се случва още в устната кухина. Затова не бива алкохолът дълго да се държи в устата. В нея има много малки кръвоносни съдове, които моментално доставят спиртната напитка директно в мозъка. Второ – алкохолът започва да се транспортира до всички органи и системи, като се натрупва в черния дроб. А степента на опиянение зависи от количеството на ферментите, които изработва черният дроб, за да неутрализира спирта. Ако те са достатъчно, човек може да се чувства добре и относително трезвен дълго време. При недостиг на такива ферменти обаче алкохолът по-трудно се понася от хората.

Количеството на ферментите е свързано с редица фактори:

  • Регион: при южните народи ферментите са повече и според учените слънцето помага за активното им изработване от организма.
  • Пол: мъжете притежават такива ферменти в по-големи количества.
  • Здравословно състояние: при наличие на хронични заболявания, поносимостта към алкохола се снижава.

Правила на разумното пиене

За да не страдаме от здравословни проблеми след празника, първо трябва да пием умерено и с прекъсвания. Не бива да се употребява алкохол всеки ден и то в големи количества. В този случай и мезетата няма да помогнат.

Специалистите препоръчват един ден преди празника да приемаме витамини от групата В. Именно те попадат първи под удара на спиртните напитки. Янтарната киселина един час преди да седнем на масата ще ни избави от тежкия махмурлук и ще намали токсичното въздействие на силния алкохол върху организма ни. Мазните блюда понижават скоростта, с която алкохолът се абсорбира в кръвта. А минералната вода възстановява водно-солевия баланс на организма.

Бързото пиене само ще ни донесе неприятности. Помага движението – по-често ставайте от масата, излизайте на чист въздух или танцувайте. Това активира метаболизма, което отлага или елиминира силното опиянение.

Не смесвайте напитките

Много хора си задават въпроса кои напитки не бива да смесват. Основното правило е следното: не смесвайте напитки, които принципно се различават една от друга по технологията на производство. Не бива да комбинираме например шампанско с водка, уиски или коняк. Водката е враг още и на бирата, и на вината. Ликьорите се блъскат с рома и брендито. Неправилното съчетаване на алкохолните напитки води до силен махмурлук и сериозна интоксикация на организма.

Що се отнася до съчетаването на алкохола с безобидни на пръв поглед напитки като газираните, това според специалистите не бива да се прави. А комбинацията с енергийни напитки може да ви докара сърдечен пристъп, бъбречни проблеми и други животозастрашаващи състояния. Ако все пак искате да комбинирате спиртните с безалкохолни напитки, употребявайте сокове или компоти.

Алкохолът и лекарствата са опасно съчетание

Всички сме чували препоръките да не комбинираме спиртни напитки с лекарства. Но малко хора знаят, че неутрализирането на действието им е само върхът на айсберга. Последиците от такъв коктейл могат да бъдат много по-сериозни.

Сподели във Facebook