На Великден отпадат всички ограничения в храненето, но хората, които са постили, трябва да внимават на празничната трапеза, ако не искат да навредят на здравето си. Въздържането от белтъчини води до понижаване на количеството на ферментите, които ги преработват. Затова, ако на Великден прекалите с месото, могат да се появят проблеми с храносмилателния тракт.

Как безпроблемно да преминете от пости към разнообразно хранене:

Първо правило – малки порции

Разбира се, не бива да се отказвате от козунака или агнешкото, но порциите трябва да бъдат малки. След постите стомахът ви няма да се справи с големите количества.

Второ правило – по-често и в ограничени количества

За да започнат да действат храносмилателните ферменти, без да се натоварва стомахът ви и да рискувате да напълнеете, хранете се често, но по малко. Хапвайте месо по веднъж на ден.

Трето правило – разделете мислено чинията

За да не преядете на празничната трапеза, разделете мислено чинията на две. Едната половина напълнете с пресни или задушени зеленчуци, другата половина разделете още на две. В едната част сложете месото, а във втората въглехидратна гарнитура (паста, ориз) или парченце пълнозърнест хляб.

Четвърто правило – наблегнете на плодовете и зеленчуците

Те съдържат много растителни фибри, които помагат за преработването на тежките храни. Затова зеленчуците задължително трябва да присъстват на празничната ви трапеза. Диетолозите препоръчват на ден да се изяждат по 500 г пресни плодове и зеленчуци.

Сподели във Facebook