Феноменът на Рейно представлява епизодична исхемия на пръстите с прояви на редуващи се промени в оцветяването им в бяло, синьо и червено, провокирани от студ или от емоционални стимули. Това пише в CredoWeb д-р Румяна Христова, ревматолог в МЦ  „Св. Николай Чудотворец“ – Бургас.

Високата и прекалена чувствителност към ниски температури не е рядка. Появата на хладни и дифузни петна по кожата на ръцете и крайниците се счита за нормална реакция при излагане на студ. За да бъде диагностициран човек с диагнозата феномен на Рейно, трябва да са налице и епизоди на симетрична бледност и/или цианоза на периферна част на крайниците.

Болестта на Рейно е кръстена на френския невролог Морис Рейно, който първи я описва през 1862  г. Известно е, че пристъпите се появяват вследствие на хипотермия, умора, стрес, мозъчни травми или прегряване. Съществуват две форми - първичен феномен на Рейно, когато се развива като независимо заболяване, и вторичен феномен на Рейно - когато се среща като проява на други заболявания.

Клиничните прояви са в три етапа:

  • Бледи пръсти - при излагане на студ или емоционално претоварване. Усещане за изтръпване, мравучкане или усещане за изгаряне.
  • Цианоза – в резултат на венозен застой  пръстите придобиват синкав цвят. Усещане за болка.
  • И накрая - кожата става червена вследствие на възстановяването на кръвния поток.

Първи принцип на лечението е изключване на провокиращите елементи. Трябва да се избягва продължителното пребиваване на студено. Избягвайте и въздействието на вибрации, тютюнопушене, както и употреба на напитки с кофеин.

Цялата статия на д-р Румяна Христова четете в credoweb.bg.

 

Сподели във Facebook