Решили сте да минете на диета или да бягате всяка сутрин, но, отказвайки се от вкусното парче торта или ставайки рано, вие се чувствате най-нещастния човек на света. Може ли да се избавите от това усещане? Отговорът на този въпрос откриха американски неврофизиолози. Според теорията им всичко зависи от мозъка ни. Когато вършим обичайни неща, той е спокоен. Но променим ли навиците си, той изпитва стрес и започва да изработва хормоните адреналин и кортизол. Именно те ни правят нещастни. За да се справим с това чувство, има два пътя – или да свикнем с новия живот, или да заставим мозъка си да изработва хормоните на щастието – допамин, ендорфини, серотонин и окситоцин, които елиминират хормоните на стреса.

Първият начин отнема доста време. Учените доказаха, че за формиране на нови навици са необходими не по-малко от 45 дни.  През това време мозъкът успява да създаде здрави невронни връзки, които превръщат новото действие в нещо обичайно. Това обаче не означава, че в продължение на 45 дни, докато навиците станат трайни, вие ще се мъчите. Ако извикате на помощ хормоните на радостта, преходният период ще премине много по-леко. Как става това:

Допамин

Този хормон създава усещане за радост от факта, че постигате целите си. Затова отбелязвайте всяка малка стъпка, която изминавате по пътя към новите навици. Празнуването на малките победи ще ви осигури  повече допамин от натрупването му, за да отбележите голямо постижение. Удоволствието от голямата победа продължава също толкова дълго, колкото радостта от междинния резултат. Учените съветват да си водите дневник – фиксирайте всеки ден без цигари, всеки отказ от вредната храна или ранно ставане за сутрешния крос.

Ендорфини

Те осигуряват чувството на лекота и забавление, което премахва лошото настроение. Често това състояние се нарича еуфория.

Смехът стимулира синтеза на ендорфини. Затова намерете време да гледате комедии или хумористични предавания.

Окситоцин

Този хормон формира усещането за безопасност. На него дължим радостта от общуването с околните. Нежните докосвания предизвикват изработване на окситоцин. Затова по-често прегръщайте близките си хора. Специалисти твърдят, че, за да се почувстват щастливи, хората трябва да се прегръщат поне 7 минути на ден.

Американските учени съветват самотните хора да ходят на масаж. Това ще им осигури прилив на окситоцин.

Серотонин

Той се изработва, когато чувствате признание и уважение от страна на околните, което е много необходимо, когато създавате нови навици. Затова не пропускайте да се похвалите за постиженията си по пътя към голямата цел. Опитайте се поне един път на ден да кажете на някого какво сте успели да направите.

Сподели във Facebook