Здраве

14 Октомври 2014

1303

Животът днес

Как да се опазим от сезонния грип

Грипна епидемия ще има и тази година. Очаква се да започне в края на октомври – началото на ноември, а пикът ще е през януари, информират от Националния център по заразни и паразитни болести и съветват да започнем с профилактиката.

Сезонният грип е остра вирусна инфекция, която се разпространява лесно от човек на човек.
Епидемиите засягат всички групи от населението, но най-голям риск от усложнения има при децата под 2 години, при възрастните над 65, при бременни и хора с хронични заболявания - сърдечни, бъбречни, белодробни и чернодробни, с кръвни или метаболитни заболявания (като диабет) или с отслабена имунна система, обобщават от Световната здравна организация.

При грип обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица, хрема, характерни са внезапна висока температура, главоболие, мускулни и ставни болки, неразположение. Кашлицата може да бъде тежка и да продължи седмици. Повечето хора се възстановяват за дни, без особено медицинско внимание, но грипът може да причини тежко заболяване или смърт, особено във високорисковите групи.

„След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение и тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен", категоричен е проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. По думите му нормалният здрав човек боледува от вирусна инфекция около 5 пъти годишно. През лятото – от стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

Като обща профилактика вирусолозите препоръчват подсилване на организма с много плодове и допълнителен разумен прием на витамини, особено на витамин D, включване в храната на повече риба, поддържане на всички обитавани помещения проветрени, разходки и спорт сред природата въпреки понижените температури. За да се предотврати предаването на заразата, хората трябва да покриват устата и носа си с кърпичка  - когато кашлят или когато около тях се кашля, да почистват и мият редовно ръцете си, като особено добри за ползване са антибактериалните салфетки и течни препарати, съветват експертите. Както и да се прилагат - при първи симптоми и след консултация с личния лекар -  подходящи за грипния сезон и за конкретния пациент антивирусни лекарства.

Най-ефективният начин да се предпазим от грип е противогрипна ваксина. Противогрипните ваксини са доказали своята ефективност и безопасност в продължение на повече от 60 години. Всяка година Световната здравна организация определя трите основни щама, срещу които да бъдат ваксинирани хората и срещу които да се произведат противогрипни ваксини. За настоящия есенно-зимен сезон щамовете са: California /7/2009 (H1N1); Texas/50/2012 (H3N2) и Massachusetts 2/2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118