Д-р Гоцева, кои са признаците, по които може да се разпознае заразяването с гъбична инфекция по ноктите и краката? 

Гъбичните инфекции (микозите) са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания у човека. Гъбичките, които ги предизвикват, биват дерматофити, плесени и дрожди. 
Микозите, причинени от дерматофити, се наричат Tinea и могат да засегнат както кожата, така и кожните придатъци - нокти и косми. Дрождеподобните или плесенните гъбички се размножават най-често между пръстите на краката и в кожните гънки, защото обичат топла и влажна среда.
Признаците на гъбичните инфекции са най-често появата на зачервени петна, които бързо се разрастват и формират характерен ръб, могат да са придружени от залющване и сърбеж. Засегнатите от гъбички нокти обикновено са с променен цвят, задебелени или с нарушена цялост.

Кои хора са най-уязвими?

Някои хора са по-предразположени към заразяване с гъбички. С най-висок риск са такива, които страдат от диабет, съдови заболявания на крайниците, имунокомпрометираните пациенти.

Спортистите са също застрашени - поради повишеното изпотяване, микротравмите, запарването на краката. Непрекъснатото мокрене при плувците също крие такава опасност. Смята се, че е възможно да съществува и фамилна предразположеност към гъбични заболявания.

Цялото интервю с д-р Гоцева, прочетете в CredoWeb

Някои хора са по-предразположени към заразяване с гъбички

Сподели във Facebook