Здраве

6 Август 2020

credoweb bg

По време на менопаузата при жените се появява сериозна опасност от загуба на костна плътност. Това води до състояние, известно като остеопения, при което има повишен риск от по-лесно счупване на костите. То предхожда остеопорозата – прогресивно заболяване на скелета, при което дори и по-лек удар може да причини фрактура, която много трудно заздравява.

Загубата на костна плътност

започва, след като жената навърши 35 години. Това е свързано най-вече с понижаване на нивото на естрогените. Подобно състояние се наблюдава и при мъжете, но то идва чак след 65-годишна възраст, когато пада нивото на тестостерона.

Състоянието на остеопения е преодолимо благодарение на няколко полезни вещества. Обикновено ги приемаме чрез храната или околната среда, но често в недостатъчни количества, за да подпомогнат пълноценно организма.

Специалистът по ревматология д-р Родина Несторова препоръчва допълнителен прием на хранителни добавки. За справяне с проблемите на намаляване на костната плътност лекарят съветва да се набавят витамин D3, калций и витамин К2.

Калций

В човешкото тяло има около 1 кг калций, 99% от него са в костите. Ето защо неговият прием е ключов за запазване на костната плътност. Най-лесният достъп до това вещество е чрез консумацията на млечни продукти, а също така и на зелени зеленчуци, ядки, тофу, консервирани сардини и други.

Витамин D3

Витамин D е важен за развитието и поддържането на здрави кости. Той подпомага усвояването на калция от храната в червата и осигурява правилното подновяване и минерализацията на костите.

В нормални условия D3 се синтезира в кожата с помощта на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Проблемът е, че в нашето ежедневие не си осигуряваме достатъчно излагане на слънце. Оттам, при много хора се наблюдава недостиг на витамин D3. Научни изследвания сочат, че над 1 млрд. хора по света са с ниски нива. Причината за това е, че образуването на този витамин зависи от много фактори като географска ширина, сезони, смог в големите градове, употреба на слънцезащитни средства и дори пигментация на кожата спрямо възрастта на човека.

Ето защо Витамин D3 трябва да се приема допълнително под формата на хранителни добавки, съветват лекарите.

Витамин К2 (Менакинон 7)

Витамин К2 активира остеокалцина, който свързва калция към матрицата на костта, благодарение на което се изгражда нова костна тъкан. Дневната нужда е 50 микрограма. Съдържа се само в някои храни като листните зелени зеленчуци - например спанак и зеле, сините сливи и някои ферментирали сирена. Обикновено човек не приема достатъчни количества от този витамин.

За набавяне на нужните вещества за справяне с остеопенията може да се приема Calcitroy (Калцитрой). Това е хранителна добавка, която съдържа 250 mg калций, D3 - 500 IU и витамин К2 (МК-7) - 37.5 mcg. Добре е да се взема както по време на менoпаузата, за да предпази от изтъняване на костната плътност, така и при констатирана остеопороза, но само за подпомагане на предписаното от лекаря лечение.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook