Здраве

28 Декември 2019

Животът днес

Типично е за хората трудно да преживяват различни житейски ситуации, но ако страдат от паническо разстройство, дори не им трябва причина, за да се сблъскат със силна тревога. Необяснимият страх и безпокойство възникват внезапно и могат да причинят сериозен дискомфорт. Според психолозите обаче има няколко начина хората да преодолеят паническите атаки за кратко време, ако нямат възможност да се обърнат към специалист.

Обратно броене

Когато почувствате, че в главата ви започват да се появяват тревожни мисли, започнете да броите на глас от пет до едно. Този метод ще ви позволи да възстановите контрола върху себе си и да пресечете негативната посока на мислите си. Може да повторите упражнението няколко пъти.

Правило на трите обекта

Усетите ли появата на паника, огледайте се и на висок глас назовете три обекта, които виждате. Това ще прекъсне процеса на зараждащите се тревожни мисли и ще ви помогне да превключите на други разсъждения.

Разговор

Още един начин да отвлечете мислите си е разговорът. Ако до вас липсва събеседник, говорете си сами на глас за положителни събития. По този начин няма да позволите на съзнанието си да се съсредоточи върху зараждащата се паническа атака.

Сподели във Facebook