Как да си осигурим успешна защита срещу бълхи

Бълхи - всички сме чували за тях, някои дори сме ги виждали и усещали ухапванията им. Появяват се внезапно, като ни изненадват и ужасяват. Нашите домашни любимци обаче са в далеч по-близки отношения с бълхите, понякога ние дори не подозираме, че по кучето или котката ни се разхождат, хранят и размножават стотици от тези малки безкрили насекоми, водещи паразитен начин на живот. Опаразитяването с бълхи е един от най-честите проблеми при кучетата и котките. Традиционно сезонът на бълхите обхваща периода от април до ноември. Но в жилищата, където температурата е благоприятна за тяхното развитие, те са проблем през цялата година. Най-често се срещат два вида бълхи: котешки и кучешки. Ако кучето и котката живеят заедно, обикновено котката е виновник за опаразитяването и на кучето, защото котешката бълха може да се размножава както върху котките, така и върху кучетата. Тя може също да се предаде на хората и на другите домашни животни.

Възрастните бълхи живеят върху кучето и котката. След като се напият с кръв, женските снасят огромен брой яйца, от които се излюпват много ларви, които се превръщат в какавиди. Това става обикновено през нощта, когато кучето или котката са най-слабо активни. Веднага след снасянето им яйцата са покрити с лепкава слуз и залепват за кожата. След известно време те изсъхват, отлепват се от кожата и се търкулват в околната среда, затова най-голяма е концентрацията им около мястото, където животното спи – легла, постелки, килими и др. В тази среда непрекъснато се получават нови възрастни бълхи, които търсят своя гостоприемник. Веднъж скочила върху животното, бълхата много рядко може да го напусне.

Как да се борим с бълхите?

Поради естеството на размножителния цикъл на паразитите за ефективната профилактика и лечение на заразените животни трябва да се обърне внимание както на опаразитените животни, така и на яйцата, ларвите и какавидите в територията, която обитават.
Препаратите за борба с бълхите трябва да притежават две основни свойства: да действат бързо и продължително, като бълхите трябва да се унищожат преди достигане на репродуктивната им възраст. Някои от инсектицидните препарати се накапват на холката (спот-он), което ги прави много лесни за приложение. Нанесеното количество препарат в областта между лопатките се разпространява за едно денонощие върху цялото тяло на животното. При приложение на такъв препарат животното е защитено за срок от 1 месец с еднократно третиране. Съвременните средства за борба с паразитите и за защита на животните под формата на спрей или спот-он притежават продължително остатъчно действие, което позволява профилактиката и лечението да се извършват през по-големи интервали от време. При наличие на паразити в околната среда и в дома е необходимо да се вземат комплексни мерки, включващи обработка на мястото на обитание (легло на животното, под и др.) и обработка на самото животно.

Какво причиняват бълхите на хората?

Освен досадния сърбеж те могат да причинят алергичен дерматит поради съдържащите се в слюнката им алергени. Болест на котешкото одраскване, или доброкачествена лимфоретикулоза, която се причинява от бактериите бартонела (Bartonella henselae), е инфекциозно заболяване, за което е достатъчно малко ухапване или котешка драскотина по тялото на човека.Тяхното лечение е продължително и скъпо и е по-добре да се наблегне на профилактиката.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101