Извеждането на домашния любимец, снабдяването с продукти и необходимостта да се ходи на работа повишават риска от COVID-19 почти два пъти, доказаха испански учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Environmental Research.

За година в Испания от коронавируса пострадаха около милион и половина души, а над 40 хиляди починаха. Затова специалистите решиха да установят как начинът на живот на гражданите и техните навици оказват влияние върху разпространението на пандемията.

Оказало се, че опасността от заразяване с COVID-19 при съжителство с болен от коронавирус се повишава 60 пъти. Учените обаче откриха и неочаквани рискови фактори. Наличието на куче вкъщи, което трябва да се извежда, увеличавало опасността от заразяване със 78%. Според специалистите вероятността самият домашен любимец да е носител на вируса е много малка. По-скоро става въпрос за хигиената. По време на разходка и собственикът, и кучето взаимодействат с голям брой повърхности, върху които могат да се намират вирусни частици. Кучетата често ги внасят в домовете на стопаните си върху козината или лапите си.

„В разгара на пандемията и при липсата на ефективно лечение и ваксини профилактичните мерки са единственото спасение и те трябва да се прилагат и върху кучетата, които според нашето изследване увеличават риска от заразяване с вируса“, съобщиха авторите на изследването.

Сериозен рисков фактор се оказаха и продуктите от първа необходимост, които хората внасят отвън в домовете си – опасността скача с 94%. Доставката на готова храна обаче не помага за разпространението на вируса.

При хората, които ходят на работа, рискът от COVID-19 е по-висок със 76%. Той се увеличава, ако гражданите ползват обществения транспорт.

Сподели във Facebook