Как ни разболява пасивното пушене?

Често се говори за вредата от пасивното пушене, но какво представлява то? Вторичният дим е смес от дима, който издишва пушачът, дима от горящия край на цигарата, дима, който се освобождава при всмукване на цигарата, както и дима от горенето на цигарената хартия. Това пише в профила си в CredoWeb д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести от столицата. Съществува мит сред пушачите, че пасивното пушене не вреди на околните. По-скоро бих обяснила това твърдение на пушачите с изразената им зависимост към никотина, която ги заслепява и те забравят за вредата, която нанасят на най-близките хора около себе си с тютюневия дим. 

Като специалист по белодробни болести ще споделя примери от моята практика, които предизвикват у мен безсилие да помогна. Моя пациентка е жена на 50 г., която е с бронхиална астма на поддържащо лечение с инхалаторни препарати. Впечатлявах се, че често влошава състоянието си и задържа ниски функционални параметри на дишането на фона на адекватно лечение. Разпитвайки за причините, разбрах, че е пасивна пушачка - колежката й пуши на работното място в лабораторията. Единственият начин да се спаси от тютюневия дим за съжаление се оказва напускане на работата, тъй като другата отказва да се съобрази със заболяването на колежката си, а честите забележки ще влошат взаимоотношенията им. Трудно се взема това решение и моята пациентка остава на работното си място, опушвана от тютюнев дим. Безсилна се чувствам и аз да помогна! След 4 месеца се яви на контролен преглед, на който забелязах покачване на функционалните показатели на фона на същото лечение. Оказа се, че от 3 месеца нейната колежка най-после е спряла да пуши. Изпитах невероятно облекчение, защото основният фактор за влошаване на състоянието на моята пациентка е премахнат! За съжаление за кратко. 

На следващата визита за профилактичен преглед функционалните параметри бяха отново снижени. С огромно съжаление ми съобщи, че след тримесечно прекъсване колежката й отново е пропушила, което рязко се отразява на нейното белодробно здраве! Оставам без коментар!

Ето още един случай. Мъж на 36 г. работи в камион в една кабина с колега, който пуши. Поради непоносимост към дима, който му предизвиква кашлица, той се принуждава да отваря прозореца при всяка изпушена цигара, в резултат на което често се простудява. След последния курс го лекувах от пневмония. Пациентът се чувства безсилен, тъй като единственият изход за него е да напусне работа, защото неговият колега не е склонен да направи компромис, т.е. да не пуши в кабината на камиона. 

А иначе в Конституцията на Република България ясно пише, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, както и на здравословни и безопасни условия на труд. Имаме си и Закон за здравословни и безопасни условия на труд и Закон за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. Кой може да ни помогне, ако не самите ние?

С д-р Ангелова можете да се свържете в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 148