Здраве

18 Септември 2015

2747

Животът днес

През есенния сезон много хора започват да изпитват умора и постоянна сънливост. Даже най-устойчивите на стрес стават раздразнителни. Лекарите наричат това състояние сезонно афективно разстройство.

Според професор Кели Роън от университета във Върмонт - САЩ организмът възприема лятото и зимата като нормални сезони, а есента и пролетта - за преходни периоди, които винаги създават много проблеми. Есента влияе на всички хора без изключение, защото тогава организмът е принуден да се пренастройва. При някои това става незабелязано, а при други се стига дори до специално лечение. Това се отнася преди всичко за соматичните заболявания, чиито симптоми се проявяват при всеки четвърти човек.

Човешка хибернация
Хората, които работят с компютър, са запознати с термина хибернация. Това е спящ режим, при който компютърът е изключен или е в режим на изчакване, но данните се съхраняват във файла hiberfil.sys. Целта на хибернацията е да се пести енергия.

Оказва се, че и човекът има подобен, макар и вече атрофирал физиологичен механизъм – така наречения «зимен сън». Организмът се настройва да събира сили и това причинява сънливост, посочва д-р Мат Рудорфър, ръководител на програмата за соматично лечение към Американския национален институт за психично здраве. Организмът ни помни генетично колко трудно е било на предците му да намерят храна през зимата, затова изисква по-малко движение. Ученият е убеден, че има много общо между човека и животните, които изпадат в зимен сън. Изостреният апетит към богата на въглехидрати храна също е породен от дейността на човешката хибернация.

Циркадният ритъм

Други изследователи налагат версията, че нашият ритъм просто не съвпада със слънчевия часовник. Те смятат, че вътрешният часовник на човешкия организъм е бил заложен в древни времена, когато хората са се ориентирали във времето по продължителността на светлата част на деня.

Опитите показали, че когато е лишен от слънчевия ориентир, човешкият цикъл сън - бодърстване се променя от 24 на до 36 часа.

„Работният график от 9 до 17 часа игнорира факта, че природата променя графика си през годината - посочва д-р Рудорфър. - Да се става по тъмно не е много полезно за здравето, защото мелатонинът определя също програмата на сърдечната дейност, на черния дроб и бъбреците, като ги настройва на спокойния ритъм, характерен за съня“, добавя той.

http://ads.betweendigital.com/1x1.gifВитамин D

Според учения от университета на Алабама Шиа Кент много по-важно е, че през есента човешкият организъм започва да изпитва недостиг от витамин D. Метаболизмът на този витамин е невъзможен без ултравиолетовите лъчи. През есента слънчевите лъчи са по-малко. Хронично болните от бъбречна и чернодробна недостатъчност и хората с автоимунни заболявания на съединителната тъкан и дихателните органи попадат в зоната на риска, казва Шиа Кент. Ниското ниво на витамин D се свързва и с болестта на Алцхаймер и може да провокира инсулти.

Сезонно афективно разстройство

Напоследък медиците заговориха за ново заболяване, наречено сезонно афективно разстройство. То се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете и зависи от географските ширини. Например в някои райони само 1,5% от хората изпитват психологически дискомфорт, характерен за това разстройство, а в други този процент нараства до 10. Симптомите на сезонното афективно разстройство са рязко напълняване, чувство за вина пред всички, загуба на интерес към секса и работата. Разстройството се лекува само с правилно подбрана светотерапия.

Сподели във Facebook