Известно е, че начинът на хранене оказва чувствително влияние върху високото кръвно налягане, което може да увреди кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците. Отдавна е установено, че хипертониците трябва да изключат солта от менюто си.

Последни изследвания доказаха, че някои продукти действително могат да намалят кръвното налягане, съобщава изданието Express. Учените препоръчват на трапезата на хипертониците поне два пъти седмично да присъстват плодове, зеленчуци и мазни видове риба, както и семена. Полезни са още продуктите, съдържащи калий като фасул, банани и сьомга. Този минерал извежда излишното количество сол от организма. Задължително е да се намали употребата на рафинирани въглехидрати като бял хляб, бял ориз, сладкарски и тестени изделия.

Сподели във Facebook