Здраве

13 Октомври 2014

1324

Животът днес

Каква профилактика можем да правим на онкологичните заболявания?

Много хора осъзнават, че са се хранили неправилно в продължение на години, едва когато се сблъскат с тежката диагноза, пише в профила си в CredoWeb д-р Владимир Шишков, диетолог. Ето основните грешки в наши дни: свръхконсумация на наситени мазнини, голямо количество трансмазнини и недостиг на полезните омега-6 мазнини. Трансмазнините са вредни, защото са промишлено обработени и с променена структура при тяхното хидрогениране. Правят се от течни масла, които се втвърдяват по химичен начин. Тогава конфигурацията на мастната молекула се променя, получава се нова мазнина, която не може да бъде метаболизирана, защото не е естествена за човешкия организъм.

Друга основна грешка е, че ядем твърде много захар, както рафинирана, така и фруктоза – всичко се консумира в прекалено големи количества. Преработените рафинирани храни и брашна, солта, алкохолът – това са все храни, които присъстват в големи количества в менюто на българина. Има и още канцерогенни фактори - химикалите, добавяни във всички преработени храни, свръхконсумацията на червено месо, която повишава риска от рак на дебелото черво. Алкохолът също се свързва с няколко вида рак – този на хранопровода, ларинкса, гърдата и на черния дроб, а също и на дебелото черво и ректума.

Много важен е и начинът на приготовление. При недоварено или недопечено месо нараства рискът от паразитози, които улесняват рака. Картофите в заведенията обикновено се пържат с една и съща мазнина много дълго време. В пържените пилета има концентрация на трансмастни киселини. Високотемпературното печене на скара, барбекю, грил и чеверме също крие риск заради полициклични аромати и въглеводороди.

Когато месото се обработва технологично, се използват различни добавки, консерванти, които повишават риска от тумори на панкреаса, дебелото черво, пикочния мехур. Това важи особено за бекона и пушените меса. При употребата на тефлон пък изтича тефлонова киселина при високотемпературно готвене, това също е риск. Вероятно всеки един от тези канцерогени поотделно не е толкова страшен, но в реалния живот се натрупват различни и продължителни във времето.

Кои са продуктите с най-много антиоксиданти и полезни за организма вещества – четете в профила на д-р Шишков в www.credoweb.bg/d-r-vladimir-shishkov-profile-3806.html


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118