Здраве

31 Октомври 2020

credoweb bg

Има две основни предимства на маските. Първо - те предпазват, ако вие или някой от хората около вас е носител на коронавирус. Второ – предпазват от докосване на лицето. За съжаление, маските са поредният пример, че дори най-полезните неща могат да причинят неудобства при неправилна употреба.

Носенето на маски често води до сериозни кожни проблеми при хората с дерматологични заболявания. Причината е, че нормалният процес на вдишване и издишване, частички от слюнката, капчиците пот и себум са хванати като „в капан” между кожата и маската. По този начин се получава „парников ефект: силно се повишава влажността на кожата в участъка около устата и носа, който се покрива от маската. Ясно е какво следва: нарушена бариерна функция на кожата, нарушен микробен баланс и възпалителни промени в областта около устата и носа. Много хора спортуват с маски – в тези случаи в „капана” попадат освен капчици пот и прахови частици.

Проблем създава и премахването на маската – твърде влажна, кожата под нея изсъхва много бързо. Резултатът отново е нарушена защита и дразнене на кожата. Получава се нарушаване на баланса във всеки един момент – по време на носене на маската кожата под нея става твърде влажна, при премахване на маската тя рязко се изсушава. Все едно се пренасяме от влажния морски въздух в пустинята. Този процес е особено изразен при по-високи температури на въздуха и вятъра.

Много често казваме, че кожата трябва да „диша”.  Нарушеното „дишане” на кожата с маска е особено вредно за хора, които имат вече кожно заболяване в областта на лицето – розацея, периорален дерматит, акне, херпес, кожни инфекции.

Как да си помогнем?

Две са основните стъпки:

1. Правилен избор на маска

2. Подходяща грижа за кожата под маската

Правилен избор на маска

За хората с чувствителна кожа се препоръчва да не избират маски, направени от синтетични материи. Подходящи са памучните материи, които не причиняват дразнене на кожата. Повечето проучвания твърдят, че маските, направени от памук с 600 броя нишки, многослойните копринени и шифонени маски са достатъчни за адекватна защита. Препоръчват се маски, които са направени от два вида материя – плътен материал отвън и мек памук от вътрешната страна към лицето.

Някои маски имат специален джоб за допълнителен филтър, но въпреки това от вътрешната страна тъканта трябва да е от мек материал. Идеалната маска трябва да прилепва плътно, но комфортно около носа и бузите. Препоръчва се всеки да притежава най-малко две маски, които ежедневно да се изпират с мек сапун и гореща вода и задължително да се гладят след това. Новозакупените маски също трябва да бъда изпрани преди употреба, тъй като могат да съдържат биоциди и съответно да предизвикат появата на контактен дерматит. При носене на хирургични маски с респиратор много често се появява дразнене на кожата, заради триенето на маската. При тях се изискват специални грижа.

Грижа за кожата под маската

Основно изискване преди поставяне на маската е кожата на лицето да се почисти грижливо. Използва се меко почистващо средство или пяна. След това се нанася лек хидратиращ крем. Добре е да се ограничи броят на продуктите, които се ползват за лицето.

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook