Когато човек започне да сваля излишните килограми, най-очевидните промени са в обиколката на талията. Но има и други полезни ефекти, които често не са забелязват. Кои са те?

Увеличава се енергията

Нормално е след загубата на няколко килограма притокът на енергия и сили да се увеличат. Причината е, че организмът по-добре управлява ресурсите си, когато не му пречи наднорменото тегло.

Кожата изглежда по-добре

Излишните килограми предизвикват редица проблеми с кръвообращението, които мога да доведат до сериозни заболявания. Много хора обаче забелязват, че когато отслабват, кожата им започва да изглежда по-добре. Това е свързано с подобреното кръвообращение, което премахва почервеняването, типично за хората с наднормено тегло.

Намаляват алергичните прояви

Излишните килограми затрудняват дишането и като цяло потискат дихателната система. Затова хората, когато напълняват,  може да усещат влошаване на състоянието си. При отслабване ефектът е обратен.

Подобрява се паметта

Изследвания са доказали, че когато теглото намалява, мозъкът реагира положително. Подобряват се когнитивните възможности, свързани с планирането, вземането на решения, както и паметта. Увеличената енергия в организма помага да мозъка по-лесно да задържа новата информация.

Изчезват болките в ставите

Първи от наднорменото тегло страдат коленете, затова, когато натоварването върху тях се намали, болките изчезват.

Студът се усеща повече

Когато слоят с мазнини, който служи като изолация, изтънее, студът се усеща по-силно. Затова, когато отслабвате, трябва да се обличате по-дебело.

Намалява главоболието

Мазнините предизвикват възпаления в организма, затова може да се появят чести мигрени. При отсъствие на други причини, достатъчно е да се свалят няколко килограма, за да изчезне и главоболието.

Увеличава се апетитът

Това е свързано с намаленото ниво на лептин – хормона, който осигурява на организма усещането за ситост. Апетитът се увеличава обаче само в преходния период, когато тялото привиква към новата ситуация.

Подобрява се сънят

Загубата на тегло значително подобрява качеството на съня. Хората, които хъркат, могат да намерят спасение в отслабването.

Сподели във Facebook