Медици от цял свят призовават хората, които седят през по-голямата част от деня, да променят начина си на живот, защото последиците за здравето може да са много сериозни. Какви са те:

Диабет

Когато човек дълго време седи, в кръвта му започват да се повишават нивата на захар и на холестерол. Това може да стане причина за появата на диабет. Специалистите препоръчват на хората, които малко се движат и не се занимават със спорт, да се запознаят с основните симптоми на заболяването и ако открият поне един от тях, да не отлагат посещението си при лекаря.

Сърдечносъдови проблеми

Ниското ниво на физическа активност ден след ден води до хипертония, както и до други сърдечносъдови заболявания. Безспорно обездвижването е част от живота на съвременните младежи, затова проблемите със сърцето и кръвното налягане все повече се „подмладяват“.

Онкологични заболявания

Резултати от изследвания са доказали, че сред пациентите с рак на дебелото черво 36% прекарват значителна част от работния си ден като седят. Затова лекарите смятат, че спортът и движението през целия ден са една от профилактиките срещу това заболяване.

Бъбречни заболявания

При хората, които седят не по-малко от 8 часа на ден, с 30% по-често се появяват проблеми с бъбреците. При жените рискът е по-висок.

Сподели във Facebook