Какво да сложим в походната аптечка

Неизброими са рисковете от открити рани през лятото за всички деца – и по-малки, и по-големи. И игрите на градинската площадка, и падането от люлката, и първите велосипедни уроци, както и неизменните последващи състезания „кой е по-, по-най”, и всеки скок от камък или скала, както и всяко влизане в река или море с по-див бряг може да се окажат „виновник” за по-леко или по-тежко нараняване. Каквато и да е откритата рана - било то по-малка или по-голяма, - щом има нарушаване на целостта на кожата, това не бива да се пренебрегва. Винаги е възможно в дълбочина да проникнат болестотворни микроорганизми и да се причини инфекция. Ето защо трябва задължително почистване и дезинфекция. А ако случаят е по-сериозен, да се потърси и лекарска помощ.

Процесът на заздравяване на раните е сложен и може най-общо да се раздели в три фази: фаза на възпаление, фаза на гранулиране и фаза на регенерация. Във фазата на възпаление в отговор на травмата започва сложен процес от биохимични реакции, в резултат на който тромбоцитите се слепват и образуват съсирек, контролиращ кървенето на раната. През втората фаза в епидермиса започва процес на реепителизация. Във фазата на регенерация става формирането и обратното моделиране на съединителна тъкан и на изграждането на здрави тъкани. 

Всяка открита рана кърви по различен начин в зависимост от това какво е засегнато – капиляр, вена или артерия. В първия случай раната просто сълзи, нараняването определено е повърхностно, но и тогава задължително трябва да почистим мястото на удара. Риск от последващо възпаление крие всяко охлузване, ожулване, дори одраскване. Родители, не ги пренебрегвайте и винаги имайте подръка макар и малка аптечка. С най-необходимото за спешна реакция.

Малко шишенце с кислородна вода в походната аптечка е добре винаги да има. При всяка неголяма рана специалистите съветват: обезателно първо промийте раната именно с кислородна вода. Ако такава липсва, първата дезинфекция може да бъде направена с набързо преварена вода или с друга чиста вода и сапун. Необходим е неголям тампон – памучен или от марля, така че е добре и тях да имате подръка. Марля трябва и после – за подсушаването на мястото около раната. Колкото е важна кислородната вода, толкова е важна и обработката на краищата на раната с бактерицидно средство (на йодна основа), като се пази самата рана. После раната е добре да се покрие със стерилна марля, каквато се продава във всяка аптека в практични малки опаковки в един или друг вид – без или със лепенки. Вече има много разнообразни комбинирани продукти с марля – с допълнителна вътрешна обработка с дезинфектанти, с дишащо или влагоустойчиво покритие. (Одраскванията и ожулванията се превързват само в случаите, когато трябва да бъде спряно кръвотечение, съветват специалистите. Оставени открити, драскотините заздравяват по-бързо, допълват ги препатилите родители.)

Навременната и правилна обработка на всяка рана е изключително важна. Ако се изключи инфектиране, при 95% от децата раната заздравява до седмица. А най-добрата и достъпна превенция е използването на широкоспектърен дезинфектант, активен  срещу бактерии, вируси и гъбички, както и срещу развитие на микроорганизми, обичайно нечувствителни на антибиотици и сулфамиди. Най-достъпните мазила с активна съставка повидон йод имат и голямото предимство, особено важно при малчуганите, че нямат изгарящ ефект върху тъканите, действат дълго и много резултатно. И тези малки спасителни тубички са налице във всяка аптека, така че не ги забравяйте в своя комплект „антирани”.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101