Нетърпимо ви влече към шоколад, а вие не обичате сладко? Иска ви се да хапнете нещо кисело, въпреки че нямате слабост към туршии? Според специалистите рязката промяна във вкусовите предпочитания са сигнал от организма, че изпитва дефицит от едни или други вещества. Можете и сами да се ориентирате, но не забравяйте, че експертите не са единодушни относно причините хората да ги тегли към някои храни, които не присъстват редовно в менюто им.

Предлагаме ви таблица, която показва компонентите, които липсват в организма ви, когато ви се ядат определени продукти:

Сладко – глюкоза, въглехидрати, хром, фосфор, триптофан (незаменима аминокиселина, която не може да се синтезира самостоятелно от организма)

Мазно – калций

Кисело – витамин С, магнезий

Солено – хлор

Течни храни, супи – вода

Твърди храни – вода

Газирани напитки – калций

Чай, кафе – сяра, фосфор, натрий, желязо

Бира – белтъчини

Алкохол – белтъчини

Студени напитки – манган

Печива, хляб – белтъчини, мазнини

Пушени продукти, бекон – мазнини

Шоколад – магнезий

Сладолед – триптофан, калций

Млечни продукти – калций, триптофан

Сирена – калций, фосфор

Морски продукти – йод

Маслини, зехтин – натрий

Банани – калий

Диня – калий, калций, фосфор, магнезий, витамини А и С

Кисели плодове – витамин С, калий

Сушени плодове – витамин А

Това е само примерна информация и не бива да се възприема като ръководство за действие. По тези признаци не може категорично да се определи дефицитът на едни или други вещества в организма ви. Всичко е индивидуално, твърдят специалистите, затова се обърнете към тях, ако ви тревожи пристрастието ви към някои храни, което не е типично за вас.

Сподели във Facebook