Здраве

25 Ноември 2014

1181

Животът днес

Какво представлява лапароскопската хирургия?

Лапароскопската или още наречена „безкръвна хирургия“ е специализирана техника за извършване на операции в коремната кухина. В миналото тази техника се използвала обикновено за хирургично лечение на жлъчния мехур, пише в профила си в CredoWeb МБАЛ Лайф Хоспитал, Бургас. През последните 8-10 г. се разшири използването на тази техника, като в момента при липса на противопоказания всяка коремна операция може да се извърши чрез лапароскопия. В традиционната, "отворената" хирургична намеса хирургът използва различен по големина разрез, за да влезе в корема. При лапароскопската хирургия се използват един или няколко разреза с размери 0,5–1 см. Апаратът предава изображения от коремната кухина чрез камера на монитора в операционната зала. 

Какви са предимствата на лапароскопската хирургия?

В сравнение с отворената хирургия болката е по-слаба, а периодът за възстановяване е по-кратък, не остават груби белези. Чрез лапароскопия се извършват операции на жлъчния мехур, апендикса, хернии на предната коремна стена, диафрагмални хернии, операции върху стомаха и дванадесетопръстника, тънките черва, операции на дебелото и правото черво, както и операции на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса, урологични и гинекологични.

Опасна ли е безкръвната хирургия?

Лапароскопската хирургия е толкова безопасна, колкото и отворената. Ако има тежко възпаление, множество сраствания от предходни операции или ако хирургът се сблъсква с други фактори, които пречат за ясната представа за структурите, може да се наложи да се премине към отваряне на корема.

Потърсете профила на МБАЛ Лайф Хоспитал, Бургас, в credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124