Здраве

7 Октомври 2013

5594

Животът днес

Какво трябва да знаем, когато избираме пробиотик

Маг. фарм. Станислава Иванова

Какво представляват пробиотиците?
Лактобацилите са част от флората на чревния тракт у човека. Способни са да се заселват чрез прилепване по чревната лигавица, като формират естествена бариера срещу патогенни и вредни бактерии. Лактобактериите поддържат нормалния баланс на чревната микрофлора и перисталтиката на червата. Благотворното действие на пробиотичните препарати е доказано по време или след прием на антибиотици, защото те заедно с болестните унищожават и значителна част от полезните бактерии. Затова част от хората развиват диарии по време на антибиотичен курс. Има и други заболявания и състояния на стомашно-чревния тракт, които се повлияват добре от прием на пробиотици.

Само през устата ли се приемат?
Съществуват и вагинални пробиотици, които са предназначени за нормализиране на влагалищната микрофлора. Промените в състава на нормалните микроорганизми, обитаващи влагалището, могат да доведат до навлизане на болестотворни бактерии и гъби в него. Това се проявява чрез различни оплаквания като течение, дразнене, сърбеж и пр. Вагиналните пробиотици са под формата на вагинални таблетки, капсули, а също кремове и гелове. Капсулите и таблетките се преценяват от повечето жени като по-удобната форма.

Един или няколко щама лактобацили  трябва да съдържат продуктите, определящи се като пробиотици?
Добре е един пробиотик да съдържа смес от няколко щама (разновидности) лактобацили, като всеки от тях да притежава собствени специфични ефекти. Много важно е отделните щамове да съжителстват в симбиоза, а не да се конкурират взаимно.

Важно ли е количеството на лактобацилите?
Микробното число трябва да бъде не по- малко от 108 КОЕ/мл.

Трябва ли лактобацилите да са живи? Защо е необходимо това?
Лактобактериите трябва да достигнат жизнеспособни до червата/влагалището, където колонизират. По тази причина лактобактериите трябва да бъдат „живи” във фаза на анабиоза. Те трябва да са получени чрез замразяване и лиофилизация, гарантиращи запазването на тяхната жизненост.

Има ли особени изисквания за съхранението им?
При продуктите, съдържащи живи лактобацили, единствено съхранението в хладилник гарантира запазването на жизнеспособността им.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 71